Készült: 2021.05.14.02:18:24 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

162. ülésnap (2016.06.13.), 189. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:07


Felszólalások:  Előző  189  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Azt hiszem, hogy egy óriási siker az, amit az egészségügyi dolgozókkal közösen elértünk az elmúlt hónapok tárgyalásain. Nem ez az első lépés, hiszen emlékezhetünk, 2012-13-ban, amikor az egészségügyben dolgozók az első, körülbelül 27 százalékos béremelést megkapták - ehhez járult még hozzá nyilván az, amit rezidensösztöndíjban tudtunk adni -, és az ezt követő lépés volt az, újabb kettő, illetőleg négy lépés, amikor a szakorvosok esetében idén szeptemberben egy plusz 107 ezer forint, jövő novemberben újabb 100 ezer forint lesz az emelés értéke, és az ápolók esetében is, ahol négy év alatt idén szeptember 1-jétől 26,5 százalék, aztán pedig 12, 8 és 8 százalék értékben újabb éveken keresztül fog növekedni az ő fizetésük.

De ezt együtt kell kezelni azzal, hogy az elmúlt hat esztendőben a munkakörülmények javításában, az ápolás lehetőségeinek javításában 500 milliárd forint volt segítségére a kórházaknak, elsősorban a vidéki kórházaknak, ezt egészíti ki majd a budapesti szuperkórház építése, illetőleg további központok fejlesztése Észak-Pesten, illetőleg Dél-Pesten, és az új kórház építése Dél-Budán. Bízunk benne, hogy ez is javítani fogja ugyanúgy a budapesti ellátás színvonalát, mint ahogy azt tettük korábban is.

Emellett jönnek a kancellárok az egészségügy rendszerébe is. A felsőoktatásban ez egy sikertörténet, hiszen harmadára-negyedére sikerült a kinnlevőségeket, az adósságokat leszorítani. Ebbe illeszkedik bele, ebbe a közös programba, a tervbe, szövetségbe az a többéves béremelés, amit az egészségügyben dolgozó orvosok, ápolók egyaránt kapnak. Ennek része az alapellátás részére - és ez az ön kérdésére is részben válasz -, az alapellátásban részt vevő háziorvosok számára, illetőleg más szereplők számára biztosított plusz 10 milliárd forrás. Ez az egész az, ami a mi szövetségünk az egészségügyben dolgozókkal a betegek érdekében. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  189  Következő    Ülésnap adatai