Készült: 2021.05.09.21:02:15 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

162. ülésnap (2016.06.13.), 151. felszólalás
Felszólaló Dr. Matolcsy György
Beosztás a Magyar Nemzeti Bank elnöke
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 1:57


Felszólalások:  Előző  151  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. MATOLCSY GYÖRGY, a Magyar Nemzeti Bank elnöke: Mélyen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Ahogy ezt a Magyar Nemzeti Bank közleményében világosan jelezte, egy hamis, félretájékoztatást büntetett a Magyar Nemzeti Bank, azt gondolom, helyesen. Azt gondolom, hogy az elmúlt napokban, hetekben egy sor olyan információ jelent meg a sajtóban, amelyeket vizsgálni kell a jövőben, ezért én egyetértek önnel, képviselő úr, hogy valószínűleg mi nem tudunk eleget ahhoz, hogy ezt az egész történetet feltárjuk.

Annyi bizonyos, hogy a kormánynak helyes szándéka volt 2012-től kezdve a magyar tulajdonú bankszektor megerősítése. Én azt gondolom, hogy az is helyes szándék volt, hogy a szövetkezeti integráció keretei között egy erős, megint a magyar tulajdonú bankszektort erősítő pénzügyi csoportot hozzon létre. Ha ennek a folyamatnak voltak hibái, tévedései vagy akár ennél valamivel erősebb jelzőkkel illethető döntései, azt az ezekben a napokban zajló vizsgálatok valószínűleg feltárják.

Helyeslem a Magyar Nemzeti Bank elnökeként és köszönöm az Országgyűlésnek, hogy lehetőséget adott arra, hogy a jogalkotó korábbi tévedését helyesbítve a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti jogkörében eljárhasson az integrációs szervezet vizsgálatánál.

(14.10)

Nem helyes ugyanis az, hogy Magyarországon a bankszektor egyik részére egyfajta felügyeleti rend érvényesül, egy másik részére pedig más érvényesül. Éppen ezért Windisch alelnök úr vezetésével az elmúlt napokban megindult az a folyamat, amelyik felügyelet alá vonja az integrációs szervezetet. Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  151  Következő    Ülésnap adatai