Készült: 2021.05.18.19:04:29 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

162. ülésnap (2016.06.13.), 105. felszólalás
Felszólaló Farkas Gergely (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 1:59


Felszólalások:  Előző  105  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

FARKAS GERGELY (Jobbik): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Régóta várat magára az országban egy kelet-nyugati irányú gyorsforgalmi autóközlekedési folyosó kiépítése. Ez a folyosó az M9-es autóút lenne, ami egyelőre inkább csak a tervezők papírjain létezik, eddig csak néhány kilométer készült el belőle.

A dél-alföldi régióból csupán rossz minőségű utakon és rendkívül lassan, vagy pedig a fővároson keresztül, hatalmas kerülővel és költséggel érhető el a Nyugat-Dunántúl. Az autóút megépítése mind országos, mind helyi szinten nagyon fontos előrelépést jelentene. Országos szinten azért, mert jelentősen csökkentené a Budapest-központú, sugaras gyorsforgalmi úthálózat megterheltségét, illetve a kelet-nyugati folyosó létrehozása segítené a további beruházások beindítását. Szűkebb pátriámban, Bács-Kiskun megyében szintén rendkívül fontosak lennének az infrastrukturális fejlesztések, főleg az új munkahelyek teremtése miatt.

2003 óta, azaz 13 éve sajnálatos módon egyet­len centit sem haladt a gyorsforgalmi úthálózat építése a környéken. Éppen ezért, látva az M9-es autópá­lya-projekt állását, egyes szakértői vélemények sze­rint ‑ a sztráda hosszú távú tervét fenntartva - érdemes lenne egy kisebb költségvetésből is megvalósítható, gyorsabban megépíthető főúttal összekötni az M5-ös és M6-os autópályákat. Égető szükség lenne erre az összeköttetésre Kiskunhalas városának és környékének is, amely különösen érintett az elvándorlás és a munkanélküliség problémájában. A település és környékének lakossága vészesen fogy, rengeteg eladó ingatlanra pedig komoly főút hiányában meglehetősen nehéz lesz munkahelyet teremtő befektetőket találni.

Kérdésem tehát államtitkár úrhoz arra vonatkozik, hogy mire számíthat Bács-Kiskun megye lakossága az M9-es utat illetően. Autópálya vagy gyorsforgalmi út fog épülni? Várható-e előrelépés a következő években, vagy csak sci-fiként gondolhatunk a Dunántúl és Kiskunhalas környékének gyorsforgalmi összeköttetésére? Várom érdemi válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.)
Felszólalások:  Előző  105  Következő    Ülésnap adatai