Készült: 2022.07.06.09:00:17 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

92. ülésnap, 128. felszólalás
Felszólaló Kósa Lajos (Fidesz)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:06

Felszólalások:  <<  128  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KÓSA LAJOS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Azt hiszem, nem lehet nem meghallani az önkormányzatok segélykiáltásait - én most a tömegközlekedésről szeretnék beszélni.

Bárki, aki jár az országban, láthatja: borzasztó helyzetben van a tömegközlekedés, és nemcsak a fővárosban, hanem vidéken is. És nemcsak azért, mert nő a gépjárművek száma, és az egyetlen igazi alternatíva a tömegközlekedés, hanem azért, mert a mai helyzetben az energiaár-emelések, az áfaemelés és a fogyasztói árkiegészítés tervezett változása miatt a tömegközlekedési vállalatok egyszerűen az erejük végéhez értek el.

Azért fordulok a Belügyminisztériumhoz, mert önöknek, akik az önkormányzat kormányzati képviselői, úgy gondolom, segíteniük kell a tömegközlekedést. Nem lehet ma már úgy kezelni ezt a kérdést, hogy egyszerű ellenzéki és szokásos sirám, hiszen Dióssy László már a sztrájk gondolatával foglalkozik, az SZDSZ nagyvárosi polgármestere, Atkári úr azt mondja a Népszabadságban, hogy a Medgyessy-kormány rosszabb költségvetési finanszírozási szempontból, mint az Orbán-kormány legrosszabb éve volt, és azt mondja, hogy vegye vissza a kormány a BKV-t. Nyilván ez nem komoly felvetés, hanem nem lehet nem észrevenni, hogy ez egy kétségbeesett kiáltás.

Államtitkár Úr! A fogyasztói árkiegészítés változása miatt a tanuló-nyugdíjas bérletek ára 20-50 százalékkal fog emelkedni a következő év elején - persze, egyes relációkban, mert a legpesszimistább számítások szerint ott, ahol összvonalas bérlet van, 100 százalékkal magasabb lesz az áremelés, pontosan azért, mert egy sávos rendszert kívánnak bevezetni.

A kérdésem nagyon egyszerű: mit kívánnak tenni önök azért, hogy az önkormányzati tömegközlekedés ne kerüljön lehetetlen helyzetbe, és ne legyen egy újabb csődterület és katasztrófa az országban?

Várom a válaszát. (Taps a Fidesz és az MDF soraiban.)

 

Felszólalások:  <<  128  >>    Ülésnap adatai