Készült: 2021.04.14.09:25:58 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

205. ülésnap (2001.05.08.), 288. felszólalás
Felszólaló Dr. Tímár György (FKGP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:25


Felszólalások:  Előző  288  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. TÍMÁR GYÖRGY (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Mélyen tisztelt Államtitkár Úr! A magyar alkotmány alapján az igazságszolgáltatás részvevői csak és kizárólag az alkotmányos előírásoknak és az alkotmánynak vannak alávetve. De ez egyúttal azt is jelenti, hogy kötelesek is betartani és alkalmazni a hatályos alkotmánynak megfelelő minden jogszabályt és jogszabályi előírást.

Köztudomású, hogy ma Magyarországon sajnálatos módon rendkívül lassan születnek a jogerős bírói ítéletek. Sajnos ez annak ellenére is megvalósul, hogy igen sok olyan polgári és büntetőeljárás van, amelyekre nézve a hatályos törvény úgynevezett soronkívüliséget ír elő.

 

(17.00)

 

Tekintettel arra, hogy mindannyian tanultuk, hogyan kell értelmezni és alkalmazni a hatályos törvényeket - nyelvtani, logikai, összehasonlító és egyéb szempontok szerint kell tehát végezni a jogalkalmazói munkát -, úgy érzem, a törvény értelmezéséhez nincs szükség külön jogszabályra. Tehát amikor a hatályos törvény egy eljárásra úgynevezett soronkívüliséget ír elő, a jogalkalmazónak érzésem szerint kötelessége azt értelemszerűen soron kívüli rendben elbírálni.

Várom az államtitkár úr megtisztelő válaszát ennek az értelmezésnek a tárgyában. Rendkívüli módon örülnék, ha az Igazságügyi Minisztérium olyan jellegű jogszabályalkotásra tenne indítványt, amely ennek megfelel.

Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  288  Következő    Ülésnap adatai