Készült: 2020.09.18.19:50:53 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

251. ülésnap (2002.02.05.), 185. felszólalás
Felszólaló Dr. Vojnik Mária (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 3:22


Felszólalások:  Előző  185  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. VOJNIK MÁRIA (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Az egészségügyi miniszterhez benyújtott interpellációm a következő.

Tisztelt Miniszter Úr! Az önök kormánya a tisztességes, magas színvonalú munkáért, amelyet orvosoktól és ápolóktól vár el, tisztességes jövedelmet ígért, azt, hogy rendezik az egészségügyi dolgozók bérét, és új bérrendszert vezetnek be. 2002 januárjában minden egészségügyi dolgozó előtt világos, hogy önök ezeket az ígéreteket sem tartották be. Az egészségügyben nemhogy mérséklődtek volna, de még növekedtek is a feszültségek, nem lett semmi sem a kétszeres, sem a négyszeres bérígéretekből.

Az Orbán-kormány három évének eredménye, hogy ma az egészségügyi és szociális ágazat bérlemaradása az országos átlaghoz képest növekedett. A minimálbér emelését az egészségügyben a magasabb képzettségű, idősebb munkavállalók terhére oldották meg. Ennek az a következménye, hogy 2002-ben az egészségügyi közalkalmazottak közel 65 százalékának lesz a bére egyenlő a minimálbérrel.

2002-ben az érvényben lévő közalkalmazotti bértábla elképesztő feszültségeket teremtve összeomlott. Bár ismereteim szerint igen sok egészségügyi szakdolgozó küldte el a miniszter úrnak a fizetési jegyzékét, álljon itt négy adat.

 

 

(14.50)

 

Rezidensi státusból kikerült, szakvizsga előtti orvos illetményalapja 53 106 forint; friss szakvizsgás kolléga illetményalapja 62 ezer forint; az intenzív betegellátásban 22 éve dolgozó csoportvezető főorvos besorolási bére 79 378 forint, szakmai kiegészítője 15 ezer forint; az intenzív-betegellátásban húsz éve kiválóan dolgozó intenzívterápiás szakasszisztens szakmai kiegészítéssel 58 800 forintot keres. Mindegy tehát, hogy az áldozatos munkát hány éve, milyen színvonalon, milyen képzettséggel végzi az egészségügyi dolgozó, az önök szemében, úgy tűnik, az ő munkája nem éri el a minimálbér kétszeresét sem.

Lehetne másként, lehetne úgy, ahogy a közalkalmazotti bértábla eredeti funkciója szerint volt, hogy elismeri a közalkalmazott felkészültségét, a köz szolgálatában eltöltött időt, és akkor a húsz éve dolgozó intenzíves szakápoló a négyszeresét keresné a minimális illetménynek. Ez esetben a bére 100 ezer forint lenne. Így sem lennének az egészségügyi dolgozók túlfizetve, hiszen 2001 októberében a bruttó hazai átlagkereset 106 153 forint volt.

Tisztelt Miniszter Úr! Az ágazatban dolgozók a köz szolgái, azért tanulnak és dolgoznak, hogy a rájuk bízott betegeken segítsenek, nem bérrabszolgák és nem félkatonák. Ugye, ön sem gondolja másképp?

A két hónappal ezelőtt feltett kérdésemre miniszter úr azt válaszolta, hogy nem kezdeményezi az Egészségbiztosítási Alap költségvetésének módosítását. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) Mit tesz tehát ön azért, hogy az egészségbiztosítás kasszájába bekerüljön az a többlet, ami törvényes kereteket teremt az egészségügyi dolgozók méltó béremelésére?

Várom a választ. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  185  Következő    Ülésnap adatai