Készült: 2020.09.25.09:53:14 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

244. ülésnap (2001.11.29.), 270. felszólalás
Felszólaló Dr. Vojnik Mária (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:53


Felszólalások:  Előző  270  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. VOJNIK MÁRIA (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. A vitának ebben a szakaszában azok a módosító indítványok találhatók, amelyeket a szabadfoglalkozású orvoslásra vonatkozóan terjesztettek elő kormánypárti képviselőtársaim. Ez nagyon izgalmas szakasza volt a vitának a bizottságban, amikor is a Hegedűs képviselőtársam által benyújtott indítványok és a hárompárti módosító indítványok között nem volt meg az összhang.

A szocialista képviselők a bizottsági vitában azt az álláspontot képviselték, hogy a Magyar Orvosi Kamara által kért módosító indítványokat, amelyeket túlnyomó részben a Hegedűs képviselő úr által jegyzett módosító indítványok takarnak, ebben a vitában szavazatunkkal támogatni fogjuk. Így állt elő az a különös helyzet, hogy mivel a Magyar Orvosi Kamara képviselői nem tudtak jelen lenni minden bizottságban, az egészségügyi bizottságban sikerült megértetni a kamara képviselőinek és Hegedűs képviselő úrnak a javaslatok fontosságát, amelyek a szabadfoglalkozású orvoslásra vonatkoznak, így a bizottság ezeket az indítványokat a mi szavazatainkkal támogathatónak gondolta, más, illetékes bizottságok, mint a foglalkoztatási és az önkormányzati bizottság, egyharmada sem tudta támogatni. Ezért úgy tűnik, a Magyar Orvosi Kamara javaslatai gyakorlatilag nem fognak érvényesülni a normaszöveg végleges változatában.

A kormány képviselője arra kérte a vitában Hegedűs képviselő urat, hogy kapcsolódó módosító indítványokat nyújtson be; további egyeztetéseket tartott szükségesnek ahhoz, hogy a módosító indítványokat el lehessen fogadni.

Nem állítom persze, hogy a Hegedűs képviselő úr által benyújtott módosító indítványok tökéletesek, mégis úgy gondolom, hogy a legjobban közelítették meg a szabadfoglalkozásúság lényegét; azt a tényt ugyanis, hogy a magyar orvos, aki szakvizsgával rendelkezik és szerepel az orvosok nyilvántartásában, a Magyar Orvosi Kamara tagja, megfelel tehát azoknak a kritériumoknak, hogy szakmai tudásával és felelősségével, etikai és szakmai szabályai ismeretében ellátást nyújthasson mint szabadfoglalkozású orvos, megállhasson a törvény szövegében. A szabadfoglalkozású orvoslás azonban nem fog bekerülni a törvényjavaslatba ilyen módon, mert a szabadfoglalkozású orvoslást szétválasztja a kormányjavaslat és a kormánypárti módosító indítványok is további alkategóriákra, így lesznek magánorvosok, vállalkozó orvosok, alkalmazott orvosok - ugyanazok az orvosok, akik egyébként lényegüknél fogva szabadfoglalkozásúak.

Ezért tehát arra kérem a kormány képviselőjét, még egyszer fontolja meg, vagy tájékoztasson bennünket akár a kormánypárti képviselők közül is bárki, hogyan állnak az egyeztetések a Magyar Orvosi Kamarával, hiszen tudom, hogy léteznek kapcsolódó módosító indítványok, bár azokat a bizottság tagjai még nem látták. Elképzelhető-e, hogy az Orvosi Kamara javaslatait meg fogják fontolni, és ezért a szabadfoglalkozású orvosra, az orvosi praxisközösségre vonatkozó indítványokat támogatni fogják-e vagy támogatni fogja a kormány? Arra számítok, hogy a parlamenti vitában erre is választ kaphatunk most.

Köszönöm szépen.

 
Felszólalások:  Előző  270  Következő    Ülésnap adatai