Készült: 2020.09.25.15:39:10 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

244. ülésnap (2001.11.29.), 264. felszólalás
Felszólaló Dr. Vojnik Mária (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:09


Felszólalások:  Előző  264  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. VOJNIK MÁRIA (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Én azokra a módosító indítványokra nem tudok reagálni, amelyeket most a képviselő úr felemlített, csak szeretném elmondani, hogy őszinte sajnálatunkra Csáky képviselő úr az ajánlás 6., 7., 8., 9., 11. és 12. számú indítványát a bizottsági ülésen visszavonta, ezért ma már erről nem tudunk vitatkozni. Voltak közöttük jók, ő azonban azt választotta, hogy a többpárti csomagot fogja támogatni, amit a bizottság tagjai természetesen tudomásul vettek.

Én most egy olyan javaslatról szeretnék szólni, amelyikről eddig még nem volt szó, ez pedig Hegedűs képviselő úrnak és Bartha képviselő úréknak az az ajánlása, amely az ajánlás 25. és 26. pontjában található, illetve amelyet a bizottságok nem támogattak egyfelől, ami a Hegedűs képviselő úr indítványát illeti, támogattak másfelől, amelyik a hárompárti koalíció javaslata volt. Ez pedig az, hogy szakellátást nyújtó egészségügyi közintézmény milyen szervezeti formában működhet.

Őszintén szólva nem sikerült választ kapnunk a bizottsági ülésen arra a kérdésünkre, miért gondolják úgy képviselőtársaink, hogy közalapítványok ne vehessenek részt egészségügyi közszolgáltatások nyújtásában. Ahogyan természetesen azt a részt sem értettük, hogy miért kellett átdolgozni az egészségügyi szolgáltatásoknak más garanciális szabályait az elidegenítésre vonatkozóan. Ez a vita azonban túlságosan elvont, a bizottsági ülésen lefolytattuk. Semmilyen álláspontbeli közeledést nem tapasztaltunk a bizottsági ülésen, ezért újra csak arra kérjük a kormányt és a kormánypárti képviselőket, hogy fontolják meg, a javaslatuk milyen egészségügyi ellátórendszert fog eredményezni. Ennél nem lehet világosabban fogalmazni, ahogyan elmondtuk a bizottsági ülésen is.

Nem értjük, hogy a törvényjavaslat eredeti előterjesztője miért gondolja úgy, hogy az általános vitában és a közvélemény előtt megvédhető javaslatait egy bizottsági indítvánnyal felül lehet írni, még akkor is, ha az tartalmában mond ellent az eredeti indítványnak. Valakinek válaszolnia kell erre a kérdésre, akár kormánypárti képviselőknek, akár magának a kormány jelen lévő képviselőjének.

Milyen célt szolgál az egészségügyi ellátószerkezet? A betegek érdekében mi az egészségügyi célvagyon lényege? Mi az elidegenítés lényege? Milyen minőségileg jobb szolgáltatást biztosít az önök által benyújtott javaslat után az az ellátószerkezet, amelyet önök kínálnak a módosító indítványok után ennek az ágazatnak?

Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  264  Következő    Ülésnap adatai