Készült: 2020.09.20.04:23:34 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

244. ülésnap (2001.11.29.), 260. felszólalás
Felszólaló Dr. Vojnik Mária (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:20


Felszólalások:  Előző  260  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. VOJNIK MÁRIA (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Én nem ígérem meg, hogy ez az utolsó megszólalásunk, főleg nem ebben a vitában, hiszen az egészségügyi ágazatot lényegében érintő törvényjavaslatról van szó, és a vitának véleményem szerint helye és jogosultsága van.

Szeretném elmondani, hogy hogyan indokolta a bizottság ülésén a közigazgatási államtitkár az egyházi szolgáltatók versenyen kívüli helyzetét. "Itt arról van szó, hogy nem kell külön szerződést kötnie például egy önkormányzattal az önkormányzati feladat ellátására, hanem ő jogosult külön szerződés nélkül is arra, hogy egészségügyi közszolgáltatást nyújtson. Ezért tehát a társadalombiztosítási szerződés automatikusan járni fog ebben az esetben. Amennyiben erre a típusú szolgáltatói körre és az általa ellátott egészségügyi közszolgáltatásokra nézve a jövőben bárminemű változás várható, ez nem fogja érinteni az egyházak által fenntartott intézményeket."

Még egyszer elmondom, hogy bár Bartha képviselő úr azt mondja, hogy a vitának ez a része nem ér meg tíznél több szót, inkább arról van szó, hogy a képviselő úr zárkózik el attól, hogy megértse az aggályokat; erről én meg nem tehetek, és valószínűleg ezen már nem fogok akarni változtatni.

Ami a 10. ajánlási pontban az általunk támogatott rész, az nem az, hogy kié a felelősség és kié a szolgáltatás, hanem az ajánlási pontnak az a szakasza, amelyben a közszolgáltató által alkalmazott munkavállalók további foglalkoztatásával kapcsolatos kérdéseket kötelezően kell tartalmaznia a szerződésnek. Erre mondtuk, hogy egy minimális garanciális szabály több, mint a semmi, és még ezeket a kicsi részeket is meg kell ragadnunk.

Köszönöm szépen.

 
Felszólalások:  Előző  260  Következő    Ülésnap adatai