Készült: 2020.09.24.04:40:10 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

244. ülésnap (2001.11.29.), 232. felszólalás
Felszólaló Dr. Vojnik Mária (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:12


Felszólalások:  Előző  232  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. VOJNIK MÁRIA (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Ebben a vitaszakaszban az ajánlás 1. és 3. pontjához szeretnék hozzászólni. Az ajánlás 1. pontjában hárompárti javaslatként érkezett az a preambulumot kiegészítő szövegezés, amelyben a képviselők javasolták, hogy vegyük be az ajánlásba a "továbbá az egészségügyi dolgozók helyzetének javítását" kitételt.

Azt szeretném mondani, hogy noha a szövegjavaslat természetesen támogatható, a vita közöttünk nem abban van, hogy ez a szöveg bekerüljön-e az ajánlásba vagy sem, hanem az, hogy az a tény, hogy leírtunk öt szót, az valóban elegendő-e arra, hogy az egészségügyi dolgozók helyzetét ez a törvényjavaslat javítja-e, avagy sem. Nos hát, úgy gondolom, hogy természetesen nem javítja, hiszen innentől már nincs is szó az egészségügyi dolgozókról, nincs szó például azokról a diplomás ápolókról, akiknek természetesen lehetőségük lehetne, hogy ugyanolyan helyzetbe kerüljenek, mint a szakorvosok, ugyanolyan helyzetbe kerüljenek, mint a gyógyszerészek, azonban róluk a törvényjavaslat alkotói és a módosító indítvány előterjesztői a törvényjavaslat további részében megfeledkeztek.

Ugyanígy megfeledkeztek a felsőfokú végzettségű gyógytornászokról is, és mondhatnánk azokat a felsőfokú végzettségű egészségügyi dolgozókat, akikről ugyancsak nem szól a törvény. Természetesen nem szól ez a törvény összességében sajnos azon egészségügyi dolgozók helyzetének a javításáról, akik az ágazat munkásai, akiken áll vagy bukik egy egészségügyi ellátás biztonsága és színvonala.

Az ajánlás 3. pontjában, ugyancsak hárompárti javaslattal a kormány vagy a képviselők újradefiniálják a teljes egészségügyi szakfeladatot, illetve az egészségügyi részfeladatot, hiszen az általános vitában elmondtuk, hogy ez a definíció az ajánlás és az indoklási szövegrészben egymással ellentétes értelmezésre ad lehetőséget.

Ezzel a javaslattal sincs baj. A baj csak azzal van, hogy a szolgáltatások nyújtásáról szóló szöveg és ez a definíció együttesen azt eredményezi, amit megakadályozni szándékoznak a törvényjavaslat benyújtói; azt tudniillik, hogy ki lehessen mazsolázni az egészségügyi ellátásból a ma még viszonylagosan magasabb jövedelmet vagy magasabb juttatást eredményező részeket.

Ez a javaslat és az a későbbiekben megjelenő kormánypárti javaslat, hogy a térben, időben vagy szakfeladatban teljesen vagy részlegesen leválasztható egészségügyi feladat alvállalkozónak odaadható legyen, azt eredményezi, hogy ezek a vállalkozások kimazsolázhatják az egészségügyi ellátásból a relatíve még haszonnal kecsegtető részeket. Ezért tehát úgy gondolom, hogy miközben a normaszövegnek ez a része pontosítja az ajánlás eredeti szövegét, végeredményét tekintve sajnos nem akadályozza meg azt, amiről egyébként a kormánypárti javaslat interpretálói a közvélemény előtt oly gyakran és oly hangosan dicsekszenek. Köszönöm szépen.

 
Felszólalások:  Előző  232  Következő    Ülésnap adatai