Készült: 2020.09.23.00:19:29 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

148. ülésnap (2020.07.14.), 142-144. felszólalás
Felszólaló Dr. Steinmetz Ádám (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend utáni felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:50


Felszólalások:  Előző  142 - 144  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. STEINMETZ ÁDÁM (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Fontos kérdések. Valóban, fontos kérdések hangzottak el itt, az Országgyűlés falai között is az elmúlt hónapokban a sávolyi MotoGP-pálya befejezésével kapcsolatban. És a diskurzus során én is kaptam kérdéseket, Schanda Tamás államtitkár úr megkérdezte, hogy miért lobbizok egy bedőlt projektért, és mi annak az üzenetértéke, hogy én ezért lobbizok. Úgyhogy most meg is ragadom az alkalmat, hogy válaszoljak Schanda Tamás kérdéseire. A válaszom nagyon egyszerű: a somogyi emberek érdeke és a térség fejlődése. Úgy gondolom, ez minden somogyi képviselőtől elvárható lenne. Sajnálom, és megdöbbenve tapasztalom, hogy a fideszes somogyi képviselők ezt nem így gondolják.És ha már itt tartunk, elnök úr, szeretném megjegyezni azt is, hogy engem a nép küldött ide, én a népet képviselem, a nép képviselője vagyok, nekem feladatom és egyben jogom és kötelezettségem a végrehajtó hatalmat, jelesül a kormányt ellenőrizni. Ezt úgy tehetem meg, hogy kérdéseket teszek föl. Tehát amikor a nép képviselője kérdez, a miniszter vagy az általa megbízott államtitkár, a nép szolgája  a miniszter szolgát jelent szó szerinti értelemben  pedig válaszol. A válaszadás során pedig, úgy gondolom, hogy semmiképpen nem etikus, nem udvarias  és egyáltalán, ellene megy az országgyűlési etikának  visszakérdezni, vádaskodni, számonkérni a nép képviselőjét. Úgyhogy kérem elnök urat, hogy ha ilyet tapasztal a jövőben, akkor legyen kedves figyelmeztetni…

ELNÖK: Képviselő úr, ön napirend utáni felszólalását mondja… (Dr. Steinmetz Ádám: Igen…) Azt kérem, hogy az ülés vezetését vegyük le napirendről. Köszönöm.

DR. STEINMETZ ÁDÁM (Jobbik): Rendben. Egy kérést fogalmaztam meg, és arra is tekintettel, hogy nem volt lehetőségem válaszolni, akkor ezért megtettem most.És akkor visszatérve a kérdésekre, nekem is vannak kérdéseim, amikre persze nem kaptunk érdemi választ. Ilyen, hogy kiadjáke a Dornával, a MotoGP jogtulajdonosával kötött megállapodást, ahol a magyar kormány anyagi jellegű kötelezettséget is vállal az elkövetkezendő évekre versenyek szervezésére és pálya építésére. Nem kaptunk választ.

Nem kaptunk választ arra sem, hogy bízhatunke abban, hogy kormányzati segítséggel 2023-ra megépítike vagy befejezike a sávolyi MotoGP-pályát. Erre sem jött válasz. Viszont jöttek érvek a pályaépítés befejezése ellenében.

Ezek az érvek mik is voltak? Lássuk csak! A vonalvezetés elavultnak tekinthető. Hát, én úgy gondolom, 12 évvel ezelőtt Hermann Tilke a világ egyik legmodernebb pályáját tervezte meg. Egyébiránt szeretném megjegyezni azt is, hogy a Hungaroring 35 éve épült, és még mindig nem avult el. Sávolyon pedig lehetőség van esetleges bővítésre is, mint ahogy azt el is fogom mondani.

A következő érv: nincs elegendő hely a megfelelő infrastruktúra kialakításához. 600 hektárnyi terület áll rendelkezésre erre a projektre; ez a megállapítás józan paraszti ésszel is cáfolható.

Aztán, a bontással jelentősen drágább lenne, mint az új fejlesztés. Kérdezem én, készülte egyébként hatástanulmány erről. És mit kellene elbontani? Aki járt már Sávolyon, az láthatta, hogy nincsenek épületek. Van a MotoGP-pálya alapja, amire 4 ezer tonna követ tettek, de felépítmény nincsen. És amikor az államtitkár úr azt mondja, hogy érdemes körbenézni a helyszínen, hogy milyen állapotok uralkodnak, én körbenéztem, rendszeresen kint vagyok, és látom a területet. Kérdés, hogy államtitkár úr járte egyáltalán Sávolyon, mielőtt ezt a döntést meghozták. Amennyiben nem, én örülnék neki, hogyha ellátogatna, meg is hívom őt majd egy területbejárásra.

És szeretném hangsúlyozni, hogy én nem Hajdúnánás ellen, hanem Sávoly mellett, Somogy mellett állok. Megvan a kormányzati szándék a MotoGP-pálya építésére, megvan hozzá a 65 milliárd forint elkülönítve, és egyes számítások szerint ennek a töredéke, 30 milliárd forint elegendő lenne a sávolyi pálya befejezéséhez. Az itt megspórolt pénzt pedig akár az egészségügyre, kiváltképp a marcali kórház fejlesztésére lehetne fordítani. Úgyhogy úgy gondolom, tisztelt képviselőtársaim, hogy még mindig nincs késő ahhoz, hogy ezt átgondoljuk, hogy ezeket a kérdéseket megvitassuk.

(15.10)

Nagyon bízom benne, hogy a somogyi emberek érdekeit is szem előtt fogják tartani, és bízom abban is, hogy a jelenlegi döntést meg fogják változtatni a somogyi emberek érdekében. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  142 - 144  Következő    Ülésnap adatai