Készült: 2020.09.26.12:05:31 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

257. ülésnap (2005.10.24.), 91. felszólalás
Felszólaló Halmai Gáborné (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:23


Felszólalások:  Előző  91  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HALMAI GÁBORNÉ (MSZP): Köszönöm. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Miniszter Úr! Képviselőtársaim! Az NKA mint mozaikszó széles körben ismert a kultúra területén, mégis fontos, hogy újra beszéljünk róla. A nemzeti kulturális alapprogram, amelyet a mozaikszó takar, a mai magyar kultúrafinanszírozás egyik fontos pillére. Hosszú ideig egyre szélesebb körben szolgálta a kultúra műhelyeit, eljutott a legkisebb településekig, közösségekig.

Tekintsünk vissza kicsit a történetre: 1993-ban jelentős szakmai háttérrel, nagy összefogással jött létre Nemzeti Kulturális Alapként, és néhány év alatt, beváltva a hozzá fűzött reményeket, a hazai kultúrafinanszírozás nélkülözhetetlen eszközévé vált. 1994-ben a teljes összbevétel 850 millió forint volt, amelyre igényként 4 ezer pályázat érkezett, és ebből 1000 program támogatása valósulhatott meg. Tíz év múlva, 2004-ben a megítélt támogatás 8,5 milliárd forint, három és félszer annyi, 15 ezer pályázat érkezett be, és 8500 pályázat támogatására született határozat.

Évről évre követhető, hogy az alap egyre nagyobb szerepet kapott a kultúra területén, pénzügyi önállósággal, elosztási rendszerében demokratikusan, széles körű képviseletet biztosítva az érintetteknek végezte tevékenységét. 1999-ben megszűnt az NKA pénzügyi önállósága, és nemzeti kulturális alapprogramként a kulturális tárca egyik fejezeti előirányzatává vált. Az idei év különösen rámutatott arra, hogy ebben a formában a mindenkori költségvetés függőségében él. Részben a megoldandó feladatok nagyságrendje, részben az átalakuló kultúratámogatási szokások, részben a függetlenség visszaszerzésének szükségessége indokolta, hogy felmerült a kulturális alapprogramról szóló törvény módosításának gondolata.

Már az első félévben elkezdődtek a tárgyalások, mégis éppen a függőség által lehetővé tett események, a nyár végi tartalékképzési kötelezettség és a struktúraátalakítással kapcsolatos hírek nagy bizonytalanságot keltettek a szakmai szervezetek, az érintettek és a közvélemény körében is. Fontos tehát, hogy lássuk, mit takar az NKA megújítása.

Várom válaszát. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  91  Következő    Ülésnap adatai