Készült: 2021.04.14.09:23:02 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

236. ülésnap (2012.11.12.), 20. felszólalás
Felszólaló Szalay Ferenc (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:33


Felszólalások:  Előző  20  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZALAY FERENC (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Sportról beszélnék. Az elmúlt két, két és fél év kiemelt stratégiai ágazataként jelent meg a sport a kormányzat szemében, felismerte, hogy nem eltékozolt pénz ebbe az ágazatba forrásokat rakni, nemcsak a versenysportba, nemcsak a sztársportolók felkészítésére, hanem az egész országot meg kell mozgatni, mondhatnám, fel kell rázni. Ez ugyanis a jövőbe, a jövő generációiba történő, megtérülő befektetés.

Természetesen a sport nemcsak azért fontos, hogy az emberek egészségesek legyenek, és mondjuk, kevesebbe kerüljön a költségvetésnek az egészséges ember, hanem a sport közösségépítés, a nemzeti öntudat, a nemzeti büszkeség építésének egyik legfontosabb eleme. Hiszen hol máshol lehet annyira átélni a csapat, a közösség erejét, mint a sportban? És hol lehetne jobban megtanulni, hogy egyedül nem megy, közösségben viszont minden sikerülhet?

Néhány gondolatban alá is támasztanám azt, hogy miért is stratégiai ágazat a sport ma a magyar kormánynak. A sport központi költségvetési támogatása az elmúlt három évben duplájára emelkedett, és 2013-ra 33 milliárd forintot tervezünk, annyit, mint 2002-ben volt. A kormány nemcsak visszaadta a korábban elvont olimpiai, paralimpiai támogatást, hanem 1 milliárd forinttal növelte is azt, és a finanszírozás biztonsága már meglátszott az olimpiai szereplésen. Az elmúlt két évben az utánpótlás-nevelés is kiemelt szerepet kapott, 25 százalékkal több jutott erre a területre, és újra forrásokhoz jutott a labdarúgóutánpótlás-nevelés akadémiai rendszerének kialakítása és a megújult Bozsik-program. Helyzetbe hoztuk a szabadidősportot, visszakapta forrásait, amit elvettek tőle.

Ám talán a legfontosabb döntésünk az volt, hogy elindítottuk szeptemberben a mindennapos testnevelést, amely a felnövekvő generáció egészséges szemléletben és egészségben való életvitelének lehetőségét adja a gyerekeknek. Remélem, mindenki számára sikertörténet. A fentiek mellett húsz éve nem látott sportingatlan-fejlesztés indult el, gondoljunk a Puskás Stadion felújítására, a Tüskecsarnok rendbehozatalára, a debreceni nagyerdei stadionra, illetve az új olimpiai központra. Átalakítottuk a sportfinanszírozást, a Magyar Olimpiai Bizottságon keresztül egycsatornássá vált a finanszírozás, és nemcsak egycsatornássá, hanem átláthatóvá, hatékonnyá, és nagyon-nagyon kiismerhető forrásfelhasználást tesz lehetővé.

Ezen a ponton hadd hívjam fel a figyelmet a MOB felelősségére is. A Magyar Olimpiai Bizottság soha nem látott forrásokhoz, befolyáshoz és így természetesen felelősséghez is jutott, és mindannyiunk felelőssége, parlamentnek, kormánynak, hogy a lehető legjobb döntéseket hozhassuk mindannyiunk érdekében, a sport érdekében.

A másik legfontosabb intézkedés a mindennapos testnevelés mellett az öt látvány-csapatsportág támogatását biztosító társaságiadó-törvény módosítása volt, 10 milliárdos nagyságrendű források jutottak ebbe az öt sportágba.

Természetesen tudjuk, ismert, hogy számos nagy hagyományokkal rendelkező sportág nem került be a társaságiadó-kedvezmény rendszerébe. Ennek az az oka, hogy ők a gazdasági szereplők bevonásával nem finanszírozhatók, az ő sportágaikhoz az állam, a közösség stabil szerepvállalása kell hogy meglegyen. Fontos, hogy ezek a sportágak is rendelkezzenek fejlesztési tervekkel, mutassák be hosszú távú elképzeléseiket utánpótlás-nevelésben, finanszírozásban és a versenysportági versenyrendezéseikben. A fejlesztési programok elkészültek, így a 14 sportág vezetői nemrég megbeszélést folytattak a miniszterelnök úrral. Az elkötelezettséget jól mutatja, hogy ezen sportágak egyike sem finanszírozásról beszélt, hanem sportról, sportfejlesztésről, utánpótlás-nevelésről, teljes felelősséggel a sport iránt.

És örömmel lehetett tapasztalni, hogy valóban, a kormányfő és a kormány stratégiai ágazatként kezelve a sportot, jó válaszokat adott a felmerült kérdésekre. Számomra ez azt jelenti, hogy találkoznak a magyar sport és a magyar sportkormányzat szándékai. A 14 sportág támogatása az elmúlt két év kedvező folyamatainak folytatását jelentheti, és jelentős előrelépés azon cél felé, hogy nemcsak szavakban, hanem tényleg teljes mértékben sportnemzetté válhassunk.

Ennek fényében bízom abban, államtitkár úr, hogy a 14 sportág megkapja a kiemelt támogatását, hiszen a jövő generációiba, a sport sikereibe és az egészséges nemzetbe való befektetés mindannyiunk közös érdeke.

Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  20  Következő    Ülésnap adatai