Készült: 2021.04.18.18:54:08 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

223. ülésnap (2012.10.01.), 48. felszólalás
Felszólaló Szalay Ferenc (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:10


Felszólalások:  Előző  48  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZALAY FERENC (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! 2010 óta igen komoly tárgyalásokat folytat Szolnok városa egy kínai céggel, a BBCA nevű biokémiai céggel. A cég Szolnokon citromsavgyárat szeretne építeni, és ebben a szándékában megerősítette őt a két kormányfő, a magyar és a kínai miniszterelnök 2011. június 25-ei tárgyalása. Maga a fejlesztés mintegy 90 millió dolláros fejlesztés, 60 ezer tonna citromsavat gyártanak, ehhez hozzávetőleg 100 ezer tonna kukoricát használna fel a térségből, illetve az országból. Jelentős iparivíz- és kénsavszükséglet van a gyártáshoz, ez mind rendelkezésre áll a térségben.

A későbbiekben a paracetamolgyártás, illetve az aszkorbinsavgyártás is képbe kerülhet, ha a cég meg tud telepedni Magyarországon, meg tud telepedni Szolnokon, bár az elmúlt időszakban felröppentek a hírek, hogy nemcsak hogy Szolnokon nem, hanem Magyarországon sem kíván gyárat, céget építeni a kínai cég. Hála istennek, cáfolata történt ennek a bejelentésnek. A kínaiak elmondták, Magyarországon és Szolnokon szeretnék megalapítani, megvalósítani ezt a gyárat. Igen nagy jelentőségű a beruházás, több száz munkahelyet tud létrehozni, és ahogyan említettem, a kukoricatermelő területek szintén nagyon komoly foglalkoztatottsági problémákat tudnának megoldani a beszállítók révén ebben a kérdésben.

Azt szeretném kérdezni, tisztelt államtitkár úr, miben tud segíteni a magyar állam az ügyben, hogy ez a cég valóban megtelepedjen Szolnok városában, megtelepedjen Magyarországon, hiszen ez a 90 millió dolláros beruházás jelentős állami önerőt is igényel, állami vagy önkormányzati önerőt. Jelentős támogatás kell ahhoz, hogy a cég valóban azt a hírt vigye szerte a világban, hogy mi tudjuk fogadni az ilyen igen komoly tőkét, az ilyen igen komoly kínai fejlesztést.

Kérdezem tehát az államtitkár urat: miben tud segíteni a kormány. Miben tud segíteni a magyar állam a fejlesztés megvalósításában? (Taps a kormánypártok soraiban.)

(14.40)
Felszólalások:  Előző  48  Következő    Ülésnap adatai