Készült: 2021.04.11.20:22:12 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

216. ülésnap (2012.09.10.), 185. felszólalás
Felszólaló Szalay Ferenc (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:06


Felszólalások:  Előző  185  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZALAY FERENC (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A nyáron egy igen-igen szép siker született a sport legnagyobb ünnepén, az olimpián, hiszen 17 érmet, 8 aranyérmet szereztek a magyar sportolók. Azt gondolom, hogy mindenkinek, aki csak egy picit tett azért, hogy ilyen eredmény született, gratulálnunk kell innen, az Országgyűlésből is. Határtalan munka, lemondás, heroikus küzdelem volt az, amit a magyar sportolók hoztak. Köszönet a Magyar Olimpiai Bizottságnak is, amely élt a sporttörvény által adott lehetőségekkel. Hiszen a sporttörvény visszaadta a Magyar Olimpiai Bizottságnak a hatásköreit, a forrásokat ahhoz, hogy egy jó olimpiai felkészülést tudjon garantálni, és ez a biztonság nagyon sok sportágnak azt jelentette, hogy nem kell rohangászni a források után, egy helyről, egy csatornából kaphatták meg a pénzeiket ahhoz, hogy felkészülhessenek. És éltek is vele.

Azonban senki ne gondolja azt, hogy ennyire fényes, ennyire tökéletes a magyar sport. Nézzünk szembe a problémákkal is, nehogy véletlenül valaki azt gondolja, hogy nincs mit tennünk még. Sok dolgot kell még az asztalra letennünk ahhoz, hogy hosszú távon eredményesek lehessünk az olimpiákon, hogy megfelelő minőségű és mennyiségű utánpótlás jöhessen ki az utánpótlás-nevelési rendszerből. Az edzőképzést, a testnevelőképzést valószínűleg meg kell reformálni, új alapokra kell tudni helyezni. Mindannyian látják, tudják, hogy azok a sportlétesítmények, amelyek Magyarországon a sportot szolgálják, nagyon lelakott állapotban vannak, mennyiségük is, minőségük is kevés.

Biztos vagyok benne, hogy lépni kell ebben az ügyben előre. Már csak azért is, mert ha szeptembertől bevezettük a mindennapos testnevelést, ott is szükséges elindítani újra az ország tornaterem-építési programját. Azt gondolom, hogy miután példaképek születtek, nagyon komoly olimpiai eredményesség történt, használjuk ki ezt a lehetőséget a fent említett feladatok megoldására és a sport presztízsének visszaállítására. Államtitkár urat kérdezném, hogy államtitkár úr is hasonlóképpen gondolkodik-e a sport presztízse visszaállításának lehetőségéről.

Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  185  Következő    Ülésnap adatai