Készült: 2021.04.14.18:25:02 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

152. ülésnap (2011.12.12.), 228. felszólalás
Felszólaló Szalay Ferenc (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:00


Felszólalások:  Előző  228  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZALAY FERENC (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Valóban, nyolc évvel ezelőtt indult el a gondolat, a társasági adó, és valóban a színházművészeti törvény kapcsán, illetve a filmművészeti törvény kapcsán indult be a gondolat. Több mint 1800 pályázat érkezett be az öt szövetséghez, illetve a MOB-hoz, 26,2 milliárd forint az az összeg, amit meg tudott célozni az öt sportág. 90 milliárd fölötti igény érkezett be, tehát azt gondolom, valóban eléggé sikeres a program.

Most úgy látszik, hogy egy négyéves programot tudunk vinni. Persze, a mai nap is látszott és látszik napról napra, ahogy romlik a világ, romlik a gazdasági helyzet; bízzunk benne, hogy végig is tudjuk vinni. Azért nagyon fontos végigvinnünk, mert ha most a társasági adót kikapcsoljuk a sporttámogatási rendszerből, nagyon komoly problémát okozunk sok-sok szakosztálynak, hiszen ráálltak a cégek a társaságiadó-támogatásra a szponzoráció helyett. Innen is érdemes mindig megerősíteni, hogy ez a szponzorációt nem helyettesítheti, de ettől függetlenül, ha most a társasági adó kivezetésre kerülne, komoly problémát jelentene a sportágaknak.

Valóban, ez a mostani plusz, amit az Európai Unió Bizottsága elfogadott, ez egy példaértékű valami, Európában nincs ilyen támogatási rendszer. Megint mi, magyarok voltunk azok, akik kitaláltunk valami újat, valami hatékonyat, valami nagy hatékonyságút. Azt hiszem, hogy a többi ország is fogja követni a példát, és biztos vagyok abban, hogy ez menni fog Magyarországon is, más volumenben, ha egy kicsit javul a világ.

Nagyon fontos része a létesítményfejlesztés és a visszabérlési lehetőség, hiszen ahogy államtitkár úr elmondta, a visszabérlésben is rengeteg fantázia van az ügyben, hogy hogyan lehet segíteni azoknak a kluboknak, amelyek ilyen nagyon komoly fejlesztésbe fognak bele.

Tehát azt tudom mondani, hogy egy rendkívüli, úttörő és korszakalkotó programot fogunk ma tárgyalni, illetve remélem, hogy a későbbiekben mindenki támogatásával elfogadni.

Köszönöm, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  228  Következő    Ülésnap adatai