Készült: 2020.10.26.01:35:08 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

240. ülésnap, 68. felszólalás
Felszólaló Dr. Vonza András
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Beosztás földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 1:51

Felszólalások:  <<  68  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. VONZA ANDRÁS földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Frakcióvezető Úr! Tisztelt Ház! A frakcióvezető úr által kérdezett szövetkezet ügye azért is szomorú, mert sajnos már a kérdés címében jelzett "mezőgazdasági szövetkezet" kritériumnak sem felel meg az Óbuda Szövetkezet, ugyanis '91 óta, immár tíz éve nem folytat mezőgazdasági tevékenységet. Ugyancsak szomorú, hogy a törvényi szabályozás egy ilyen szövetkezet számára földalap-kijelölési jogot biztosít.

Az ingatlanokkal történő, a képviselő úr kérdésében szereplő manipulálások folytán a földhivatalnak kellett a földalap-kijelölést befejeznie. Az Óbuda Szövetkezet hatósági földalaptervezetének elkészítésére a sorozatos jogorvoslati kérelmek következtében a bíróság a Pest Megyei Földhivatalt jelölte ki.

1995-ben, majd '99-ben a hatósági földalap kijelölése során, a bírósági ítéletekben foglaltaknak megfelelően a szövetkezet használatában lévő valamennyi, termőföldnek minősülő földrészletet a földalapba helyezte a földhivatal.

A legszomorúbb a kárpótoltakat és a részarány-tulajdonosokat ért elhúzódó sérelem. Jogos tulajdonukba helyezésük ilyen hosszú ideig történő halasztódása elfogadhatatlan. Még akkor is elfogadhatatlan, ha tudjuk, hogy a '94 és '98 közötti időszakban lelassult a kárpótoltak és a részarány-tulajdonosok ügyeinek intézése.

Hogy a szövetkezet vezetősége meddig élhet még vissza több ezer ember türelmével és kényszerhelyzetével, remélem, nem sokáig. De az állampolgárokat ért eddigi sérelmeket és károkat már nem lehet meg nem történtté tenni.

Köszönöm a figyelmet. (Taps a Független Kisgazdapárt soraiból.)

 

Felszólalások:  <<  68  >>    Ülésnap adatai