Készült: 2020.10.30.08:23:42 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

240. ülésnap, 66. felszólalás
Felszólaló Dr. Szentgyörgyvölgyi Péter (FKGP)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 1:56

Felszólalások:  <<  66  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SZENTGYÖRGYVÖLGYI PÉTER (FKGP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A szövetkezetekről szóló 1992. évi II. törvény meghatározza, hogy a mezőgazdasági termelőszövetkezetek négyféle címen földalapot kell hogy létrehozzanak, s konkrétan meghatározza ezeket a címeket. Ezek közül az egyik a kárpótlási földeket célozza, a kárpótlási jogosultak kielégítését, a másik pedig a részarány-tulajdonosokat. Helyrajzi számmal pontosan kell ezt meghatározni, és minden olyan területet be kell vinni, amely az adott időben a mezőgazdasági szövetkezet használatában van, illetőleg amely bármilyen jogcímen a tulajdonába, a használatába került.

Budapest határában van az Óbuda Szövetkezet, amely mind a mai napig nem rendelkezik jogerős földalappal, amit úgy értek el, hogy nem tüntettek fel több helyrajzi számú ingatlant; 47 ilyen ingatlanról van szó Szentendre, Csobánka, Pomáz és Budakalász határában, tehát közvetlenül Budapest határában, amely területekről köztudott, hogy ezen területek értéke nem szántóföldértéket képez, hanem telekértéket. Ezzel élt is az adott szövetkezet, és ezeknek a földeknek egy részét már el is adta, nem mezőgazdasági ingatlannak, és ezeken nem is mezőgazdasági termelés folyik.

Földalap jelenleg sincs. Kilenc év telt el a jelzett törvény hatálybalépése óta, és mind a mai napig nincs földalap. A bíróság is már többször megállapította, hogy súlyosan sérül ezáltal a kárpótoltak és a részarány-tulajdonosok érdeke. Tehát kérdezem: a szövetkezet vezetősége meddig élhet még vissza több ezer ember jóhiszeműségével és kiszolgáltatottságával? (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

(13.40)

 

Felszólalások:  <<  66  >>    Ülésnap adatai