Készült: 2020.03.30.18:58:38 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

171. ülésnap (2008.11.04.), 42. felszólalás
Felszólaló Tállai András (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 15:52


Felszólalások:  Előző  42  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÁLLAI ANDRÁS (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Országgyűlés! Amint a vezérszónoklatokban is elhangzott, Magyarországnak válságköltségvetése készül. Ahogyan Kóka képviselő úr mondta, az országban rendkívüli a helyzet, és ezt, úgy gondolom, a többi vezérszónok is alátámasztotta.

Szerintem is valóban válság van, hiszen nem tudom, mikor fordult elő egy országban, mondjuk Magyarországon, hogy egy hónap alatt, ami a költségvetés számait illeti, lényegében minden megváltozott - minden megváltozott! Megváltozott a bevételi főszám, megváltoztak a kiadások, megváltozott a hiány összege, a 3 százalékos gazdasági növekedésből 1 százalékos gazdasági csökkenés lett, megváltozott az infláció száma, a háztartások fogyasztásának a mértéke, a beruházások volumene.

Tisztelt Képviselők! Arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy ezzel együtt megváltozik Magyarországon az életszínvonal, megváltozik a reálbér, megváltozik és csökkenni fog a foglalkoztatottság, és nőni fog a munkanélküliek száma. Ez a költségvetés növelni fogja az adók mértékét, növelni fogja az elvonást az emberektől és a családoktól. Ezzel párhuzamosan megváltozik és megváltozott Magyarország megítélése, hiszen Magyarország mégiscsak az az ország lesz, ahol az Európai Unióban először kell pénzügyi krízishez segítséget adni.

A felszólalásomban arra szeretnék kitérni, hogy emellett azért ne menjünk el. Próbáljuk meg levezetni azt, hogyan juthatott ide Magyarország. Próbáljuk meg elemezni azt, hogy Magyarország miniszterelnöke, a Magyar Köztársaság kormányának vezetője mennyiben felelős azért, hogy hazánk, Magyarország idejutott.

Amint mondtam, minden megváltozott, és megváltozott Gyurcsány Ferenc véleménye is. Mondhatnánk azt, hogy na és; ez mindennapos dolog, hogy Magyarország miniszterelnöke az egyik nap ezt mondja, a másik nap azt mondja. Igen ám, csakhogy ha komoly dolgokról van szó, és mondjuk, nem az öregecske feleségekről, hanem Magyarország sorsáról, több millió ember életéről van szó, akkor mégis csak vállalni kell annak az embernek a felelősségét, aki ezt az országot irányítja. Gondolhatnánk azt, hogy ugyan már, egy miniszterelnök is tévedhet.

Nézzük meg, hogyan is változott meg Magyarország miniszterelnökének a véleménye! Az elmúlt hónapokban először júniusban szólalt meg Gyurcsány Ferenc miniszterelnök magáról a válságról, mégpedig arra vonatkozóan, hogy az ellenzéki képviselők már akkor is feszegették a kérdést, hogy a világban kialakul egy pénzügyi válság, már Magyarországot is utolérte, hiszen a magánnyugdíjpénztárak már a második negyedévben is érezhetően több száz milliárd forintos veszteséget könyvelhettek el, tehát igenis, már itt volt Magyarországon a pénzügyi válság jele. Júniusban Gyurcsány Ferenc még azt mondja, ez az ország be fogja bizonyítani, hogy nem azoknak van igazuk, akik a válság apostolai, hanem azoknak, akik a remény, a növekedés és a fejlődés apostolai. Ezt természetesen magára értette. Júniusban Magyarország miniszterelnöke még optimista volt, fogalma nem volt arról, hogy mi fog történni ebben az országban.

Nézzük tovább, később mit mondott Magyarország miniszterelnöke! Október 6-án itt a parlamentben, Varga Mihály fideszes képviselő felszólalására - aki újra felhívta a figyelmet arra, hogy nagy bajok előtt áll az ország - Gyurcsány Ferenc a következőt válaszolta: úgy látom, függetlenül attól, hogy apály van vagy dagály, vagy éppen a Hold van-e fent az égen vagy a Nap, önök megfogadták a pártelnök úr javaslatát, és arra tették fel az életüket, hogy minden mástól függetlenül válsághangulatot gerjesszenek az országban. Azután elmondta azt is, hogy összehívta Magyarország meghatározó pénzügyi vezetőit, és ők azt mondták, jóval kisebb mértékben fogja elérni Európát a válság, Magyarországot pedig, miután itt a magyar pénz- és tőkepiaci vezetők vettek részt ezen a megbeszélésen, direkt hatások lényegében nem fogják érinteni. Nem tévedés, ezt Magyarország miniszterelnöke mondja október 6-án, amikor már az egyes számú költségvetés a parlament előtt állt.

Azt gondolom, egy miniszterelnöknek felelőssége van abban, hogy a folyamatokat előre lássa, és igenis, ha tudása nincs hozzá, legalább a megérzése segítse abban, hogy az ország ne kerüljön akkora csődhelyzetbe, mint amibe az elmúlt hónapokban, az elmúlt hetekben került. Azután persze nagyot fordult a kocka, 24 óra alatt minden megváltozott, volt az a bizonyos október 8-a vagy 9-e. Ekkor már a pénzügyi válság, a pénzügyi cunami elérte Magyarországot. Addig a miniszterelnök úgy látta, el fog haladni Magyarország mellett, de ez a hatalmas cunami vett egy kanyart, és megpróbálta elsöpörni Magyarországot.

Azután megjöttek a lépések, egyébként a szokásos gyurcsányi lépések: nemzeti csúcs a tévényilvánosság előtt, ötpárti, ötpárti, ötpárti, ötpárti; majd nagyon érdekes módon megcsörrentek a telefonok. Az első telefon érdekes módon Oroszországba, Putyin miniszterelnök irányába indult el, majd kinek a tanácsára - talán Putyin vagy nem Putyin tanácsára - a Nemzetközi Valutaalappal beszélt Gyurcsány Ferenc, és végül, de nem utolsósorban felhívta az Európai Uniót is. Tehát október 6-án még nem fogja érinteni Magyarországot a válság, 8-án már Putyinnak telefonálgat, telefonálgat már a világba mindenhová. Persze, a történéseket úgy adja elő, hogy mindez 24 óra alatt érte el Magyarországot. Nem! Egy ekkora csőd, egy ekkora baj, az államcsőd veszélye nem 24 óra alatt érkezik meg, az egy következetesen rossz politika, gazdaságpolitika következménye, amit Gyurcsány Ferenc és elődje tett ebben az országban.

A miniszterelnöknek látnia kellett volna azt, hogy ha nem fogynak a magyar állam által kibocsátott kötvények vagy csak nehezen, és már csak jelentős kamatfelárral tudja az állam ezeket értékesíteni, akkor előbb-utóbb az országban komoly finanszírozási probléma van. Ezt Gyurcsány Ferenc nem látta, nem ismerte fel, de maga a kormány sem, és amikor ezt a parlamentben a képviselők szóvá tették, akkor pedig lényegében kinevette őket, és a szokásos lebecsmérlő módon tette helyre az ellenzéki képviselőt.

Persze, ezt követően felgyorsulnak az események: segít az IMF, segít az Európai Unió és segít a Világbank. Ezt hogyan kommunikálja Gyurcsány Ferenc? Azt mondja, mindez azért van, mert ő, a miniszterelnök és még néhány miniszter jól végzi a dolgát.

Itt szeretném elmondani, hogy november 2-ára október 6-ához képest Gyurcsány Ferenc véleménye is nagyon megváltozott, hiszen november 2-án egyszerre már négy válságról beszél az ország nyilvánossága előtt. Akkor már pénzügyi válságot említ, amit véleménye szerint megoldott, ezen már túl van az ország; egy elhúzódó gazdasági válságról beszél; november 2-án a nyilvánosság előtt már beismeri azt, hogy az államcsőd veszélye fenyegette Magyarországot, végezetül beismeri azt is, hogy a szociális válság kialakulása, jelenléte fenyegeti Magyarországot.

(11.50)

Tisztelt Miniszterelnök Úr! - jelen nem lévő miniszterelnök úr. Nem azért került Magyarország ebbe a helyzetbe, mert ön jól végzi a dolgát, hanem azért került az államcsőd szélére, mert Magyarország miniszterelnöke és kormánya rosszul végzi a dolgát. Mégpedig nagyon rosszul végzi a dolgát, mert az Európai Unió megalakulása óta ország még nem került ilyen végveszélybe. És nem azért segítettek az Európai Unióban és máshol, mert ön olyan nagyszerű miniszterelnök, hanem azért, mert megijedtek attól, hogy néhány nyugat-európai bank esetleg a magyarországi események láttán összeomlik, és az Európai Unió leggyengébb országa, Magyarország pénzügyi összeomlása olyan esetleges következményekkel járhat, ami beláthatatlan következményekkel járhat magára az Európai Unióra is.

Egyben igaza van önnek, miniszterelnök úr: ön győzött. Ön győzött. Ön ezt túlélte, mert 24 órára volt attól, hogy be kell jelentenie, hogy Magyarországot a kormány, az állam nem tudja finanszírozni, hogy nem tudja a nyugdíjakat kifizetni, hogy a közszférában nem tud béreket fizetni. Ha ezt önnek be kellett volna jelenteni, ön nagyon jól látja, hogy azzal egyetemben és együtt azt is be kellett volna jelentenie, hogy a kormánya lemondott. Ön ezt megúszta. Ön ezt megúszta olyan áron, hogy Magyarország 5000 milliárd forintos hitelhez jutott az említett szervezetek révén.

Tisztelt Miniszterelnök Úr! Ön a politikai hatalmát átmentette; hogy mennyi időre és milyen áron, ez természetesen később fog kiderülni. De kérdezem én: az ország megúszta? Megúszta már ezt a rossz kormányzást, amit Gyurcsány Ferenc irányít? Megúszta már a rossz devizahiteleket? Megúszták már az emberek és a családok azt, hogy nekik többet kell majd fizetni havonta azért, hogy megélhessenek? Megúszták már az emberek azt, hogy magasabb áron és kevesebb jövedelemből kell nekik 2009-ben élni? Megúszták ezt már az emberek? Megúszták már a vállalkozások azt, hogy csak reménykednek újabb piacokban, reménykednek köztehercsökkenésben... - a köztartozások, illetve az egymás közötti tartozások finanszírozhatatlanságát? Tisztelt Képviselők! Mindannyian tudjuk, hogy ez az ország ezt még nem úszta meg. Azzal, hogy Gyurcsány Ferenc megúszta, és újra miniszterelnök tud maradni egy rövid ideig, ez az országnak nem jelent semmi jót.

Térjünk vissza erre a csodálatos, 5000 milliárd forintos hitelkeretre! A miniszterelnök büszkén mondja, hogy ő csak 2010. márciusig kötötte meg a szerződést, hiszen addig lehet lehívni. 2010-ig lehet fölhasználni ezt a hitelkeretet, mert a kormánynak papíron a megbízatása addig tart. Csodálatos! Utána pedig elkezdődik a visszafizetése annak, amit Gyurcsány Ferenc föl fog venni, csak azt már egy új kormány fogja majd visszafizetni. (Dr. Vadai Ágnes: Vagy nem!) Azt a miniszterelnököt már úgy fogják hívni, hogy Orbán Viktor. (Dr. Vadai Ágnes nevet. - Közbeszólások az MSZP padsoraiból. - Szűcs Erika: Ő?)

Gyurcsány Ferenc fölveszi a hiteleket, és Orbán Viktor majd visszafizeti. De így volt ez 1998 és 2002 között is (Dr. Szabó Zoltán: Juj! - Felzúdulás az MSZP padsoraiban. - Az elnök csenget.), amikor a Fidesz-kormány alatt az államadósság mértéke egészen 52 százalék volt. Most pedig uraim, lehet mosolyogni; ez a baj egyébként: ez vitte ide az országot, hogy önök komoly dolgoknál elkezdenek mosolyogni, vigyorogni, utána szépen megszavazni mindent.

Most pedig az államadósság mértéke 70 százalék körül van. De egyet ne felejtsünk el: ez nem támogatás. Önök azt gondolják, hogy ez támogatás. Hölgyeim, uraim, ez hitel. Ezt a magyar emberek fogják visszafizetni. Az unokák fogják, most már nem csak a gyermekeink, az unokák fogják majd visszafizetni.

Tisztelt Országgyűlés! Azt gondolom, hogy lehet itt mosolyogni, hogy az ország milyen nehéz helyzetben van. Meg fogják látni, hogy ennek az IMF-hitelnek milyen komoly feltételei vannak. Amit az előbb mondtam: olyan, mintha megérkezett volna a csődbiztos. És a csődbiztos azt mondja, hogy ilyen költségvetést lehet elfogadni, ilyen számokkal, ilyen finanszírozás mellett. Ne felejtsék el, hogy ha az ország nem teljesíti, akkor nincs tovább hitel. Azt se felejtsék el, hogy most sem jegyzik le a magyar államkötvényeket még! Akármilyen hitelszerződés előtt áll az ország és akárhogy mögöttünk van az Európai Unió, de ha ez bekövetkezik, akkor sem államkötvényből nincs többletfinanszírozás, sem pedig ebből a hitelkeretből. Egyáltalán nem múlt el az államcsőd veszélye.

Tisztelt Képviselők! Azt gondolom, hogy nagyon súlyos felelősség terheli a Magyar Köztársaság kormányát, annak kormányfőjét azért, hogy ma Magyarországon ilyen válsághelyzet van. Teljesen nyilvánvaló, hogy a miniszterelnök ezt nem fogja belátni, és nem fogja tudni a helyzetet megoldani. Nem fog tiszta politikai helyzetet teremteni, hiszen a hatalmához görcsösen ragaszkodik.

Tisztelt szocialista Képviselők! Önöknek kell fölismerni lassan - tudom, hogy nagyon nehéz - azt, hogy Gyurcsány Ferencet nem hagyhatják a miniszterelnöki székben, mert ez az ország kárára van, és Magyarország, a magyar emberek olyan felárat fizetnek azért, hogy ő miniszterelnöke lehessen Magyarországnak, hogy lassan belerokkannak. Ezt ismerjék föl ezen költségvetés tárgyalása kapcsán, és tegyenek róla, hogy Magyarországnak ne az az ember legyen a miniszterelnöke, aki négy válságba sodorta az országot - és mi mondjuk ki az ötödiket; de már régóta mondjuk: politikai válságban van ez az ország. Ez ennek a költségvetésnek a tétje, és nem más.

Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz és a KDNP padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  42  Következő    Ülésnap adatai