Készült: 2020.03.30.21:04:04 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

171. ülésnap (2008.11.04.), 108. felszólalás
Felszólaló Tállai András (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:33


Felszólalások:  Előző  108  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÁLLAI ANDRÁS (Fidesz): Tisztelt Országgyűlés! Nagyon különleges vitának vagyunk tanúi, számunkra legalábbis, a vége felé, hiszen az ellenzéknek elfogy az ideje, hogyha letelik ez az 5 perc, ami még hátra van, ugyanakkor pedig a kisebbségben lévő kormánypártnak, az MSZP-nek még 9-szer annyi ideje marad, mint amennyit most én fogok beszélni, úgyhogy jutott idő arra, hogy megmagyarázzák ezt a költségvetést. Hangsúlyozom, hogy szerintem a mai napon ez inkább magyarázkodás, mintsem hogy érvelés, és kiállás e mellett a költségvetés mellett; olyan, minthogyha nem lenne elég hitük a szocialista képviselőknek, és nem lenne elég muníció ahhoz, hogy megvédjék ezt az elmúlt 18 év, a rendszerváltás legrosszabb költségvetését.

Nagyon föllelhető a kormánypártinak mondott képviselők érvelésében, amivel eddig is mindig találkoztunk, ez pedig az ellenzéknek a bírálata. Azt gondolják, hogy ha nem tudunk valamit megoldani az országban, akkor még mindig jók lehetünk a szavazóknál akkor, hogyha elővesszük a régi fegyvert: bíráljuk az ellenzéket, bíráljuk Orbán Viktort és bíráljuk az immár lassan hét éve nem kormányzó Fidesz-kormányt, és akkor majd minden megoldódik. Tisztelt Képviselőtársak! Ne tegyék ezt! Eljött az idő, válság van, a saját miniszterelnökük mondta. Négy válságról beszélt a saját miniszterelnökük: pénzügyi válságról, amit ő már megoldott, tehát az már nincsen; államcsődről, tehát az állam finanszírozási válságáról, amiben reménykedik, hogy már megoldotta, de véleményünk szerint még mindig fennáll ez a lehetőség; elhúzódó gazdasági válságról beszél a saját miniszterelnökük; és a szociális egyensúly felborulásáról, azaz szociális válságról beszél maga Gyurcsány Ferenc.

Legyenek szívesek, önök is tegyék ezt magukévá, és azt a költségvetési variációt vegyék előre, ami nem többletforrásokról, nem növekedésről beszél, hanem recesszióról beszél, arról, hogy kevesebb jut szinte mindenre, kevesebb jut az önkormányzatoknak, kevesebb jut az embereknek, egyáltalán kevesebb jut az országnak, mert az IMF feltétele az, hogy 2,6 százalékra le kell vinni a költségvetés hiányát, és ennek ez a következménye.

Közös felelősségről beszélnek önök. Érdekes, míg a miniszterelnökük nem beszélt válságról, miért nem beszéltek közös felelősségről? Most jönnek ide, az ország elé, amikor már akkora a baj, néhány órán múlt, hogy bedől az állam, hogy fizetésképtelen lesz a Gyurcsány-kormány - most jönnek ide, hogy közös a felelősség? Amikor idejöttek azzal, hogy a betéteknek garantáljuk a biztonságát, emeljük föl az összeghatárt négyötöddel, egy órán belül megszavazta a parlament. Hogyha ilyen közös felelősségről beszélnek, ám legyen, de ne a kormányzás közös felelősségét akarják az ellenzékre is rátolni!

Azért voltak önök többségben hat éven keresztül, hogy ezt az országot irányítsák, hogy helyre tegyék, azért fogadták el önök a költségvetést, azért fogadták el önök az adótörvényeket, és azért osztotta két kézzel Gyurcsány Ferenc a pénzt azoknak az embereknek, akiktől szavazatot remélt. Ez sikerült! Ez lett a következménye. Itt az ára, ahogy ő maga mondta. A közös felelősség, természetesen mint képviselőnek és az alkotmányban rögzítettek szerint fönnáll, de a kormányzás felelőssége az önöké, uraim! És nem véletlen, hogy az SZDSZ ilyen tekintetben elhagyta önöket, mert már az SZDSZ sem vállal önökkel a kormányzás tekintetében közös felelősséget.

Valamiféle kényszerekről beszélnek itt a képviselők, azokról a kényszerekről, amelyeket saját maguknak állítottak Gyurcsány Ferenccel és Medgyessy Péterrel az élen, azokról a kényszerekről beszélnek. Senki nem kérte önöket, hogy azt tegyék, amit az elmúlt hat évben tettek, senki nem kérte önöket. Nem volt tüntetés azért, hogy ezt vagy azt márpedig ez a kormány adja meg ennek vagy annak a társadalmi rétegnek. Ezt mind önök tették, önök vállalják érte a felelősséget! Tehát a megvédés, a kényszer és a megvédés: mitől védik meg és kitől védik meg önök ezt az országot? Saját maguktól kell hogy megvédjék, a Gyurcsány-kormánytól kell hogy megvédjék. Egyébként senki nem támadja és nem bántja ezt az országot, senki nem támadja. Láthatjuk, Gyurcsány Ferenc megszólalt, és lám, mindenki a segítségére sietett Magyarországnak, a Világbank, az Európai Unió, a Nemzetközi Valutaalap, mindenki a segítségére sietett ennek az országnak.

Tehát amikor azt mondják önök, hogy megvédjük ezt vagy azt, akkor nézzenek magukba! Nézzenek magukba, és gondolják végig, hogy Magyarországot Gyurcsány Ferenc kormányzásától, Gyurcsány Ferenc kormányától kell megvédeni (Közbeszólás a Fidesz oldaláról: Így van! - Szórványos taps az ellenzéki oldalon.), hiszen akármilyen mutatót nézünk ma Magyarországon, ma Magyarország az Európai Unió legszégyenteljesebb országa, és ezt a felelősséget ne próbálják meg másra tolni, ne próbálják meg a költségvetési vitában elmaszatolni, mert ezt a felelősséget önöknek és Gyurcsány Ferencnek kell vállalnia. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási időkeret leteltét.) Ez a költségvetés vállalhatatlan az ország számára, mert csökkenteni fogja az életszínvonalat, csökkenteni fogja a jólétet Magyarországon.

Köszönjük szépen. És további jó vitát kívánunk önöknek a 45 percben magukkal!
Felszólalások:  Előző  108  Következő    Ülésnap adatai