Készült: 2020.04.06.00:56:24 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

168. ülésnap (2008.10.27.), 42. felszólalás
Felszólaló Tállai András (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:10


Felszólalások:  Előző  42  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÁLLAI ANDRÁS (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Azért vártam egy kicsit, mert reménykedtem, hogy esetleg a kisebbségi kormánypárti képviselők közül valaki jelentkezni fog, és szintén elmondja a miniszter úr után, hogy ma Magyarországon miért nem lehet adót csökkenteni. (Dr. Géczi József Alajos: Rád vártunk.) Nem csodálom, hogy erre nem akadt vállalkozó, hiszen nagyon nehéz ma megindokolni egy olyan országban, ahol az európai uniós összehasonlításban is az egyik legmagasabb a közteher. Ha például összehasonlítjuk a magyarországi élőmunkaterheket az Európai Unió országaiéval, akkor azt látjuk, hogy egyetlenegy országban, Belgiumban nagyobb az élőmunkateher, mint Magyarországon.

Nagyon nehéz érvelni amellett, hogy nem szükséges Magyarországon adót csökkenteni; egy olyan országban, ahol az újraelosztás mértéke 50 százalék fölötti, azaz a költségvetési kiadás főösszege a GDP-hez mérten magasabb 50 százaléknál. Az Európai Unióban rajtunk kívül összesen még két ilyen ország van, az egyik Svédország. Nagyon nehéz amellett érvelni Magyarországon, hogy nem szükséges adócsökkentés, miközben a jövedelemcentralizáció mértéke meghaladja a 44 százalékot. Nagyon-nagyon nehéz olyan országban amellett érvelni, hogy nem kell adócsökkentés, nem kell a vállalkozások közterheit csökkenteni, ahol európai viszonylatban is a legmagasabb a körbetartozás, ahol ma a pénztelenség, a fizetésképtelenség jellemző. Ennek egyik oka éppen a túladóztatás, az adóterhek magas mértéke.

Nagyon nehéz abban az országban érvelni pénzügyminiszterként amellett, hogy nem szükséges a köztehercsökkentés, ahol, amellett, hogy az elmúlt években több új adónemet vezettek be, a meglévő adók mértékét emelték, az egyik legmagasabb az állami tulajdon értékesítése, és ahol a XXI. században az európai uniós országokhoz viszonyítottan a leggyorsabban nőtt az államadósság. Bármilyen hihetetlen, Magyarországon az elmúlt években a legjobban nőttek az adóterhek, a legnagyobb mértékben csökkent az állami vagyon, azaz történt a privatizáció, ami szintén állami bevételt növelt, és mindemellett még harmadikként a legnagyobb mértékben növekedett az államadósság. Ugye, emlékszünk még 2002-re, amikor az államadósság mértéke a nemzeti össztermékhez viszonyítottan mintegy 53 százalék volt, ma pedig Magyarországon ez 67 százalék. Szokták mondani, hogy a Medgyessy-Gyurcsány-kormány több adósságot produkált, mint a Kádár-kormány összesen, és bizony nem áll messze a valóságtól, aki ezt állítja.

Nagyon érdekes amellett érvelni, és azt gondolom, sem politikailag, sem szakmailag nem helyes, ahol a legmagasabb az infláció, hiszen 2007-ben az európai uniós országok közül egyetlenegy országban volt magasabb az infláció mértéke, mint Magyarországon. Azt hiszem, a kormány előtt nagyon jó példák lehettek volna, hogy hogyan lehetett volna az adócsökkentést megvalósítani. A legjobb példa talán a Horn-kormány, amely a társasági adó mértékét 36 százalékról a felére csökkentette, és már a következő évben magasabb volt az adóbevétel mértéke, mint az azt megelőző évben. De példaként tudnám említeni a Fidesz-kormányt is, ahol a társadalombiztosítási járulék mértéke 10 százalékkal csökkent, és a következő évben már magasabb volt a járulékok összege az állami költségvetésben, mint a járulékcsökkentés előtt.

És sok-sok példát lehetne felsorolni még, nemzetközi példákat is. Ezek közül kiemelkedik Szlovákia. Mindannyian tudjuk, hogy Szlovákia előtt voltunk még néhány évvel ezelőtt minden tekintetben, egy kicsit sajnáltuk is őket. Ma hallhatjuk a szlovák miniszterelnököt, hogy hogyan beszél Magyarországról, hogyan beszél a magyar gazdaságról. Ne csodálkozzunk, hogy ez az ország idejutott. Az a kormány, amelyik nem hisz az adócsökkentésben, amely az adót csak annak nézi, hogy vonjuk el az emberektől, aztán majd én megmondom, hogy kinek adom vissza, az a kormány így fog járni, az az ország így fog járni. Úgy fog járni, hogy a pénzügyi válság idején bizony a leggyengébb láncszemet, a leggyengébb országot érinti legjobban a válság hatása.

Sajnos, Magyarország a Medgyessy-Gyurcsány-kormány következetes adóemelési politikájának következményeként így járt. Magyarország ma az Európai Unió egyik leggyengébben teljesítő gazdasága, leggyengébben teljesítő állama.

Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  42  Következő    Ülésnap adatai