Készült: 2020.07.08.07:40:34 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

29. ülésnap (2006.11.07.), 186. felszólalás
Felszólaló Farkas Sándor (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:15


Felszólalások:  Előző  186  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

FARKAS SÁNDOR (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Engedjék meg, hogy néhány gondolatot elmondjak a raktár- és magtárbővítéssel kapcsolatban, mert úgy gondolom, hogy ez egy olyan beruházás és egy olyan projekt volt, és egy olyan fejlesztési program volt a kormányzat részéről az elmúlt két évben, ami megkérdőjelezhető.

(15.00)

Azért mondom, hogy megkérdőjelezhető, mert tudjuk azt, hogy ennyi gabona éveken keresztül nagyon sok alkalommal megtermett Magyarországon. És ha még nem is voltak ilyen fejlettek a közúti és egyéb fuvarozási eszközök, szállítások, akkor is ez a gabona elhelyezésre került, és mégis került exportra is. Érdekes módon egyetlenegy köbméter színt, újat nem kellett azért építeni, hogy ezeket a nagy mennyiségű gabonákat biztonságosan elhelyezzék. Akkor miért került erre sor? - fel lehetne tenni a kérdést. Úgy gondolom, hogy nagyon egyszerű a válasz: a kormányzat részéről bizonyos személyeknek ebben komoly érdekük volt, ezt mondjuk ki őszintén, és ezek az érdekek bizony érvényesültek. Nem akarok vádaskodni, de ha nagyon kíváncsiak rá, tudnék egypár nevet is említeni a tisztelt Háznak.

Érdekes módon ezek a raktárak felépültek. Ma tele vannak jelentős részben gabonával. Ez a gabona már két éve ott van ebben a raktárban, és ez a gabona okozza azt a legnagyobb gondot ma Magyarországon, hogy gyakorlatilag az intervenciós felajánlások és problémák miatt ma abban a helyzetben vagyunk, amit tudunk mindannyian, hogy az EU gyakorlatilag egy olyan új minősítési rendszert vezetett be, amely hátrányosan érinti a magyar mezőgazdaság szinte egészét.

Mi a megoldás? Úgy gondolom, az, hogy ezt a gabonát majd egyszer ki kell ezekből a raktárakból vonni. Ennek a kivonása semmi más területen nem lehet, mint azon biogáz-, etanol- vagy egyéb üzemek részére, amelyek majd fel fogják dolgozni. Addig ez a gabona ott lesz, addig részben nyomja a piacot. Ezzel különösebben mint piaci szereplővel nem kell számolni.

Meggyőződésem tehát, hogy ez a beruházási projekt, amely ezen a területen folyt - bár nem fejtettem ki teljes mértékben -, szinte felesleges, mert a raktárak megvoltak az országban.

Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok soraiból.)
Felszólalások:  Előző  186  Következő    Ülésnap adatai