Készült: 2020.07.06.05:45:25 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

246. ülésnap (2009.11.23.), 160. felszólalás
Felszólaló Farkas Sándor (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:11


Felszólalások:  Előző  160  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

FARKAS SÁNDOR (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Ház! 2009 novembere van, lassan eljön a kormány által vállalt feladatok számonkérésének ideje. A mai napon az országos ivóvízminőség-javító program kapcsán szeretném kérdezni önt. Az országos ivóvízminőség-javító program hazánk egyik legnagyobb és legfontosabb környezetvédelmi programja. A program költségigénye meghaladja a 250 milliárd forintot, és befejezése esetén az ország 2,5 millió lakosának biztosítana egészséges ivóvizet. Miről is szól ez a program? Arról, hogy ivóvizeink egy jelentős része arzénnal, nitrátokkal, bórral, jóddal, fluoriddal szennyezett, ami miatt nem felel meg az európai uniós vonatkozó határértékeknek, károsítja az emberek egészségét.

Magyarország az Európai Unióval szemben kötelezettséget vállalt arra, hogy ezt az állapotot két ütemben, 2006. december 25-éig, illetőleg 2009. december 25-éig megszünteti. Azt már tudjuk, hogy Magyarország az előbb ismertetett különböző szennyezőanyagok tekintetében a csatlakozási szerződésben 2006. december 25-ei határidőre vállalt kötelezettségét nem teljesítette. Az akkor még 147 települést és több mint 400 ezer lakost érintő ivóvízminőség-javító intézkedéseket mindössze 18 településen tudták határidőre végrehajtani.

Tisztelt Miniszter Úr! A helyzet, bár a program megvalósítását igyekeztünk folyamatosan számon kérni, azóta sem változott számottevően. Néhány beruházás ugyan elindult, számottevő eredményt azonban nem tudtak felmutatni.

Kérdezem tisztelt miniszter urat: ki a felelős azért, hogy a kormány nem teljesíti kötelezettségeit sem az Európai Unió, de még annál fontosabb és rosszabb, hogy saját állampolgáraival szemben? A kormányzati késlekedés okán mikor lát reális reményt arra, hogy 2009. december 25-éig vállalt kötelezettségeinek eleget tudjon tenni?

Várom tisztelettel a válaszát, köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  160  Következő    Ülésnap adatai