Készült: 2020.07.13.03:54:50 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

131. ülésnap (2008.03.17.), 195. felszólalás
Felszólaló Farkas Sándor (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:07


Felszólalások:  Előző  195  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

FARKAS SÁNDOR (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! Megítélésem szerint egy rendkívül fontos és komoly problémára szeretném felhívni a figyelmét az államtitkár úrnak, habár azért gondolom, hogy képben van jelentős részben, mert számtalan információ eljut a minisztériumhoz is.

Ez a konkrétum pedig nem más, mint azok a falopások, azok az illegális fakitermelések, amelyek Magyarországon ma már - mondhatnám azt - ipari méreteket öltenek, és ez csak fokozódik. Mint tudják önök, és azt hiszem, nagyon sokan ebben a Házban, korábban is, évekkel, évtizedekkel ezelőtt is voltak bizonyos falopások, amelyek jelentős részben bizonyos szociális kényszerből történtek, tehát ezen azt akarom érteni, hogy olyan falopások, amelyek azoknak a társadalmi csoportoknak az érdekét szolgálták, akik nem tudták már megvásárolni a téli tüzelőjüket.

Ma másról van szó. Ma arról van szó, hogy ezek az ipari méretű technikai felszereltséggel bíró szervezetek, mondhatnám, bűnbandák gyakorlatilag letarolják azokat az erdőket, erdőterületeket, amelyek nemzeti kincsünknek komoly részei is. Csak néhány példát szeretnék közben megemlíteni. Például 2007 végére egy jól szervezett bűnözői csoport lényegében letarolta a sajóládi erdő 180 hektáros állami tulajdonú, Natura 2000, tehát nemzetközi védettség alá eső területét; 2008 februárjában Piliscsabáról, Gilvánfáról és Nyíregyháza-Oros környékéről is jelentettek nagyobb értékű falopásokat. Az erdőgazdasággal foglalkozó Egerszeg Zrt. egyenesen odáig ment, hogy a nyilvánosságon keresztül kért segítséget és védelmet az ipari méretű falopásokra a súlyos, tízmilliós károkkal kapcsolatban.

Kérdezem a tisztelt államtitkár urat, hogy milyen intézkedéseket kívánnak tenni a minisztériumban az illegális fakitermelés további terjedésének megakadályozására. Várom válaszát.

Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  195  Következő    Ülésnap adatai