Készült: 2020.07.05.05:05:06 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

113. ülésnap (2007.11.26.), 193. felszólalás
Felszólaló Farkas Sándor (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:15


Felszólalások:  Előző  193  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

FARKAS SÁNDOR (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! November elején örömmel hallhattuk, hogy hosszú-hosszú évek kínkeserves procedúrája után, a lakosság, a civil szervezetek és a Fidesz ottani képviselői tiltakozásának hatására végre pont került a csepeli galvániszap-szennyezés ügyére. A hír örömteli, mindehhez a magam részéről is őszintén gratulálok. Ugyanakkor nem árt leszögezni, hogy ez az intézkedés, amely ugyan sikeresen megoldja a csepeliek problémáját, mégis a környezetszennyezőkkel szembeni hatékony állami fellépés kudarcának, kormányzati iskolapéldájának tekinthető.

(17.00)

Mire gondolok? Egyrészről "a szennyező fizet" elvének alapján az elszállítás, ártalmatlanítás és a megsemmisítés teljes költségét a károkozónak kellene kifizetni. Ebben az esetben azonban a minisztérium állja a cechet, vagyis az ártalmatlanítás költségét az állam, pontosabban: az adófizető állampolgárok pénzéből fizetik ki. Másrészt nem hallottunk az ügy teljes feltárásáról; ha a kormányzat precedenst teremt arra, hogy a környezet szennyezését büntetlenül, sőt az állami költségvetés terhére meg lehet úszni, azzal nagyon veszélyes gyakorlatot indít el.

Kérem, engedje meg számomra, hogy ezen a helyen egyetlen aktuális példát említsek, a garéi környezetszennyezés ügyét. Ott 800 tonna veszélyes hulladékot kellene ártalmatlanítani, a szennyező cég, a Budapesti Vegyiművek a már megszokott módon járt el, csődöt jelentett. A Vegyiművek ellen 2007 szeptemberében indult felszámolási eljárás immár egyértelművé teszi, hogy az általuk okozott környezeti károkat képtelenek lesznek elhárítani, és ezzel a mintegy 10 milliárd forintnyi összeget kitevő ártalmatlanítás költsége az államra, azaz pontosabban ránk, adófizető polgárokra száll.

Fentiek alapján kérdezem az államtitkár urat, mit kíván tenni a kormányzat és a minisztérium annak érdekében, hogy hasonló esetek többé ne forduljanak elő? Az ügy kapcsán milyen jogszabály-módosításokat kezdeményeznek?

Várom megtisztelő válaszát. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  193  Következő    Ülésnap adatai