Készült: 2020.07.09.10:42:19 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

103. ülésnap (2007.10.29.), 168. felszólalás
Felszólaló Farkas Sándor (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:18


Felszólalások:  Előző  168  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

FARKAS SÁNDOR (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az elmúlt napokban zajlott az Országgyűlésben az áfatörvény módosításának vitája, amely már a bizottsági szakaszban kiváltotta az érdeklődésünket. Az érdeklődés tárgya pedig az volt, hogy önök nem is olyan régen radikális zöldadóreformot ígértek nagy átcsoportosításokkal, új adónemekkel, jobb ösztönzőkkel az adófizetésre. Érdeklődéssel vártuk tehát, hogy vajon láthatunk-e ebből a nagy reformlendületből a tettek szintjén is valamit. Most azt kell mondjam, a nagy elszántság tettekben nem nyilvánult meg.

Miért is mondom mindezt? A környezetvédelmi bizottságban volt szerencsém részt venni azon az ülésen, ahol az adó- és áfaváltozásokról tárgyaltunk, meghallgattuk a nagy ívű elképzeléseket, és valóban úgy tűnt, mintha lényegi kérdéseket nem is érintene a módosítás. A bizottsági ülés végére azonban kiderült, hogy ismét elfelejtették kibontani az igazság minden részletét, kiderült ugyanis, hogy a szennyvízberuházások kikerülnek az áfamentességi körből. Úgy gondolom, hogy ez önmagában súlyos környezetvédelmi problémákat vet fel. Azonban nem szabad amellett sem szó nélkül elmenni, hogy ez az intézkedés az emberek hétköznapjait is negatívan érinti. Sajnos, most már látjuk a környezeti döntéshozatal folyamata hatékonyságának problémáit.

A másik felmerülő kérdés az áfatörvény módosítása kapcsán a visszaigényléssel kapcsolatban vetődik fel. Saját beruházások esetén ugyanis nem lehet visszaigényelni majd az áfát, csak az üzembe helyezés után. Ez egy hatalmas problémát fog jelenteni a zöldberuházásoknál vagy a biogáz-, vagy a bioégetőművek létesítésénél, illetve majd az üzembe helyezésénél.

Kérdezem a tisztelt államtitkár urat ezeknek a fényében, hogy tudott-e ön a törvénymódosítás azon pontjairól, amelyek negatívan érintik ezeket a zöldberuházásokat. Ez-e a Környezetvédelmi Minisztérium új adó- és áfareformja? És végül: részt vettek-e önök a tervezet előkészítésében, és ha igen, miért nem hívták fel ezekre a negatív következményekre a figyelmet?

Köszönöm szépen. Várom válaszát. (Taps a Fidesz soraiból.)
Felszólalások:  Előző  168  Következő    Ülésnap adatai