Készült: 2021.06.14.16:45:57 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

81. ülésnap (2007.06.11.), 190. felszólalás
Felszólaló Koszorús László (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Sürgősség indoklása
Videó/Felszólalás ideje 2:11


Felszólalások:  Előző  190  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KOSZORÚS LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség és a Fidelitas azért kérte a kulturált vasúti közlekedéssel kapcsolatos tárgykör sürgősségi tárgyalását, mert napvilágot láttak azon adatok, miszerint évente mintegy 6 millió, naponta pedig megközelítően 17 ezer utasnak okoz komoly nehézséget, hogy az általa választott vonat jelentős késéssel érkezik a célállomásra.

Bár az utóbbi időben meredeken emelkedett a vonatjegy ára, 2006-ban 8,5 százalékkal, 2007 májusában pedig 17 százalékkal, az utasok jogai nem bővültek ez idő alatt. Az évi 6 millió késő MÁV-utas érdekében ezért egy kártérítési rendszert átdolgozó törvénymódosítási javaslatot nyújtottunk be.

Elképzeléseink szerint negyedóra késés után a jegy árának negyedét, félóra késés esetén a felét, háromnegyed óra késés esetén a háromnegyedét, egy óra esetén a teljes jegy árát kellene a személyszállítással foglalkozó vasúttársaságoknak a jövőben megtéríteni az utas számára. Jelenleg csak igen nehézkesen csupán az IC-vonatok pótjegyei válthatók vissza.

A fogyasztóvédelem része a jogok érvényesíthetősége és pontos ismerete is, ezért szükségesnek tartjuk, hogy a kártérítési jogosultságok egy héten belül ne évüljenek el, illetve, hogy a jegy hátoldalán tüntessék fel a kártérítés pontos szabályait, hiszen mindannyian tudjuk, a kalauz még talán épphogy-épphogy, de az utas szinte biztosan nem tud eligazodni a jegyeken.

Meggyőződésünk, hogy az általunk kezdeményezett szigorítás az utasok elégedettségét, a MÁV népszerűségét és végül a vasúthasználók számát is gyarapítani fogja. Támogassuk azokat, akik a vonatot használják, hiszen ők azok, akik nem szennyezik a levegőt, nem okoznak dugót, és nem rongálják az autóutakat. A mostani szavazással egy lépést tehet a parlament annak érdekében, hogy a vasutat használók igényesebb és magasabb színvonalú körülmények között utazhassanak a jövőben nap mint nap.

A múlt héten Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter egyetértett elképzeléseinkkel, a parlament mind az öt pártja és a gazdasági bizottság egyhangúlag megszavazta a tárgysorozatba-vételt. Ezért kérem most önöket, hogy az évi 6 millió, azaz napi 17 ezer vasúti késés megoldása ne csupán politikai kérdés legyen, és támogassuk közösen a sürgősségi eljárásba vételt.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket.(Taps a Fidesz soraiban.)
Felszólalások:  Előző  190  Következő    Ülésnap adatai