Készült: 2021.04.16.15:09:52 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

254. ülésnap, 124. felszólalás
Felszólaló Dr. Cser-Palkovics András (Fidesz)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:15

Felszólalások:  <<  124  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. CSER-PALKOVICS ANDRÁS (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszterelnök Úr! Az elmúlt hónapokban többször volt alkalmam önnek kérdést feltenni a sukorói ingatlan ügyében, ami joggal híresült el, azt gondolom. Ön többször is azt mondta, idézem: "Amennyiben bebizonyosodik, hogy bármilyen jogsértés van ebben az ügyben, akkor a kormánynak fel kell lépni."

Mára azonban egyértelművé vált, hogy a kormány húzza az időt, és nem hajlandó felmondani a szerződést, azt a szerződést, amit az Állami Számvevőszék, az ügyészség és az illetékes földhivatalok is szabálytalannak minősítettek, és megállapították, hogy sokmilliárdos kár érte a magyar államot. Ráadásul a beruházás mind a mai napig nemzetgazdaságilag kiemelt beruházás, ugyanis ezt sem vonta vissza a kormány.

Sajtóhírek szerint az ügyben az ügyészség most már nemcsak az MNV Zrt. dolgozóit és döntéshozóit hallgatja meg, hanem politikusokat is. Az is felmerült a sajtóban, hogy önt és Gyurcsány Ferencet is meghallgatja majd az ügyészség. Kérdezném, hogy van-e erről önnek már hivatalos tudomása.

Az ügy kapcsán ön mindig munkahelyteremtésről beszélt, annak a fontosságáról. Alapvetően két ok miatt mondom azt, hogy ez a felvetés ellentmondásokat takar. Egyrészt konkrét munkahelyteremtésről nem nagyon tudunk, csak fantomberuházásról és fantom-munkahelyteremtésről.

Másrészt valódiakat is meg lehetne menteni, nem túl messze egyébként Sukorótól. Néhány kilométerre, Székesfehérváron egy buszgyártó cég éppen arra vár, hogy egy állami vállalat által kiírt közbeszerzési eljárásban ő mint legolcsóbb ajánlattevő nyerhessen, és ezzel körülbelül 500 munkahelyet őrizhessen meg, menthessen meg.

Tisztelt Miniszterelnök Úr! Az önök tulajdonában, az önök kezelésében lévő magyar állami vállalat, a Volánbusz ehhez képest egészen mást tesz. Mindenáron a Közbeszerzési Döntőbizottság döntését is figyelmen kívül hagyva egy kínai buszgyártót szeretne győztesként kihozni.

Kérdezem, miniszterelnök úr, hogy miért egy fantomberuházás nem létező munkahelyteremtését segítik önök, és miért nem egy meglévő buszgyártó kapacitás erősödését, beszállítókkal együtt körülbelül 500 munkahely megteremtését vagy megőrzését, megvédését támogatja a kormány.

Köszönöm a válaszát, miniszterelnök úr. (Taps a Fidesz padsoraiban. - Közbekiáltás ugyanott: Úgy van! Bravó!)

Felszólalások:  <<  124  >>    Ülésnap adatai