Készült: 2019.11.21.14:11:05 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

14. ülésnap (2018.06.28.), 94. felszólalás
Felszólaló Pócs János (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 12:11


Felszólalások:  Előző  94  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

PÓCS JÁNOS (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! A Mezőgazdasági bizottság tagjaként a költségvetési vitában annak az ágazatnak az érdekeit szeretném képviselni, amelynek köszönhetően Magyarországot Európa éléskamrájának tekinthetjük. Pontosabban annak tekinthetnénk, mert a mezőgazdaság művelői azt fogalmazták meg 2010 előtt, hogy az agráriumnak két ellensége van: az időjárás és a balliberális kormányok. A szocialista kormányok ugyanis olyan mértékű kárt okoztak a magyar gazdálkodóknak, hogy tevékenységüknek köszönhetően évtizedekre lemaradtunk a nyugat-európai gazdákhoz képest. Az Európai Unióhoz való csatlakozás idején, nagy lehetőségeket kihagyva, az akkori szocialista kormányok beérték annyival, hogy Bécsben is lehet cukrászdát nyitni, és továbbra is ehetünk mákos gubát. Éppen ezért nyolc éve, 2010-ben a polgári kormányunk alappillérei a következők voltak: munkahelyteremtés, adócsökkentés, a családok megélhetésének erősítése, Magyarország és a magyar emberek biztonságának erősítése, az energiaszektor állami, magyar tulajdonba vétele. Zárójelben jegyzem meg, hogy ha az SZDSZ-en vagy a szocialista kormányokon múlt volna, mára talán már az Országházat is külföldi tulajdonba privatizálták volna. Továbbá a magyar földek magyar gazdák kezében tartása, mert mindannyian tudjuk, hogy ha a szocialistákon múlott volna, a magyar termőföldek meghatározó része már külföldi, idegen tulajdonban lenne. A gazdaság fellendítése, a belső fogyasztás növelése volt az egyik legfontosabb cél.

Tisztelt Képviselőtársaim! Hogyha megnézzük és összehasonlítjuk a kormány 2010-es, valamint 2018-as alappilléreit, megállapíthatjuk, hogy a most meghatározott célok összhangban vannak a nyolc évvel ezelőtti célokkal. Az építkezés tudatos, az intézkedések egymásra épülnek.

Az elmúlt nyolc év kormányzása sikeresen megalapozta azokat a költségvetési célokat, amelyeket most az Országgyűlés el fog fogadni reményeink szerint. Magyarország Kormányának jelenlegi alappillérei: a teljes foglalkoztatottság, az adók csökkentése, a családtámogatások bővítése, a családok segítése, Magyarország, a magyar emberek védelmének biztosítása, stabil és folyamatosan erősödő gazdaság.

(17.20)

Az elmúlt években, tekintettel a gazdaság erejére, folyamatosan csökkentettük az alapvető élelmiszerek áfáját. Így csökkent a hal, a baromfihús, a tojás, a friss tej áfája, valamint a sertéstőkehús áfája is 5 százalékra mérséklődött. Ma már elmondhatjuk ágazaton belül, hogy a zöldség-gyümölcs termelési volumenünk többéves átlagban 2,5 millió tonna. Az összes megtermelt áru piacra elkészített értéke meghaladja az 500 milliárd forintot. A kormány megteremtette kötelező érvényű elemként a tisztességtelen piaci magatartást tiltó törvényt. Ma már a magyar termelőkkel nem lehet polcpénzt fizettetni, és a magyar termelőket maximum 30 napon belül ki kell fizetni. A Nébih szigorú és folyamatos ellenőrzése kiemelt szintre növelte a tudatos, magyar termékeket vásárlók arányát. Ez a szemlélet volt az alapja a belső fogyasztás növekedésének.

Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársaim! A jövő évi költségvetés záloga annak, hogy az eddig megkezdett, tisztességesen elvégzett munka nem fog kárba veszni. A jövő évi költségvetés záloga annak, hogy az ország területi és éghajlati adottságait észszerűen kihasználva, az agráriumot, a zöldség-gyümölcs ágazatot megfelelő támogatásokkal ellátva további határozott lépéseket tegyünk annak érdekében, hogy Magyarország valóban Európa éléskamrája lehessen. Meggyőződésem szerint minden adottságunkat és lehetőségünket figyelembe véve az agrártárca a támogatások vonatkozásában elment a falig.

A kertészet versenyképességének növelését szolgáló kormányzati intézkedések a következő időszakban az alábbiak lesznek: piacszervezés és ágazati önszabályozás elősegítése; piaci támogatások; tésztámogatások; iskolagyümölcs és -zöldség program, valamint eredetvédelem; jövedelempótló és beruházási támogatások; kockázatkezelési rendszer működtetése; kedvező hitelkonstrukciók kialakítása; munkaerőpiaci intézkedések; kutatás-fejlesztési intézményi kapacitások működtetése.

A felsorolásból szeretném kiemelni a zöldség-gyümölcs termelői szerveződéseket, a tészek támogatását, amelyre a 2019. évi költségvetésből 4 milliárd 216 millió forintot szán a kormány, valamint az Iskolagyümölcs-programot, amelynek támogatására változatlanul 2 milliárd 287 millió forint szerepel.

A nemzeti agrárkárenyhítés céljára a tervezett termelői befizetések mellé a befizetések összegével megegyezően 4,3 milliárd forintot tesz a költségvetés. Így összesen 8,6 milliárd forint fog a gazdák rendelkezésére állni.

Rendkívül fontos a termelők integrációja. Szeretném kiemelni, hogy a termelők integrációját az új kamarai rendszer minden téren segíti. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a kormány mindent megtesz, hogy stabilizálja a mezőgazdasági termelők helyzetét.

Tisztelt Képviselőtársaim! Kérem, engedjék meg, hogy visszakanyarodjunk a földügyekre. Végigvittük a „magyar földet a magyar gazdáknak” programot. S tisztelt képviselőtársaim, emlékezzünk, mi volt 2010 előtt: minden településen elindult egy folyamat, a szocialista-balliberális kormányok magyar földet kiárusító programja. Több ezer hektáros területek kerültek osztrák, olasz, külföldi állampolgárok kezére.

A szocialisták a volt téeszelnököket támogatták és eltiporták a kisgazdaságokat. Emlékszünk és emlékezzünk, kedves Molnár Gyula képviselőtársam, aki most a költségvetésnek a legfőbb kritikusa, az agrárium területén emlékezzünk, Lajtos István hajdani téeszelnök, a szocialisták egyik kegyeltje mit mondott bele a kamerába, bele az emberek szemébe: hogy nagyon nem szereti, ha a politika beleszól a gazdaságba. Majd hozzátette, nehogy már a családi gazdálkodók járjanak jól. A nagyiváni téeszelnök, majd zöldbáró, majd a falu fura ura pár ezer forintért 2500 hektárt bérelt. A bérelt föld után összesen 370 millió állami támogatást kapott, azaz napi 1 millió forintot. Ez volt ám a szocialista földmutyi, kedves képviselőtársaim! Azonban mindez neki nem volt elég, teljesen törvénytelenül a Hortobágyi Nemzeti Parktól bérelt földet alhaszonbérbe adta a helyi gazdáknak, mert kevés volt neki a napi 1 millió forint állami támogatás, munka nélkül. Lajtos István azt nyilatkozta bele a kamerába, bele az emberek szemébe, hogy ne mondja meg a politika, ne mondja meg a kormány, a földtörvény, hogy mennyi állatot kell szerződés szerint tartani. Annak idején ők azt is megengedhették maguknak, hogy más legyen a papíron, és más legyen a valós állatlétszám. Láthattuk, őket védte és ezért támadták a szocialisták a földtörvényt.

És emlékezzünk, tisztelt képviselőtársaim, a magyar gazdák ellen összefogott a szocialisták mellett a komplett ellenzék. A jobbikosok elfoglalták az elnöki pulpitust, már akkor is bizonyítva, hogy pénzért és hatalomért mindenre képesek. Az LMP akkori agrárpolitikusa, Sallai Róbert Benedek trágyát borogatott az aszfaltra. Akkor ezt mi durvának értékeltük, de ma már örülünk, hogy nem verte meg a vallási felekezettől és politikától függetlenül szabályosan pályázó gazdákat.

Tisztelt Képviselőtársaim! Ma már az április 8-ai választás tanulsága, hogy az emberek megértették, hogy a magyar kormány a magyar gazdákat, a magyar embereket képviselte az elmúlt nyolc évben az ellenzékkel szemben.

Tisztelt Képviselőtársaim! A vidékfejlesztési támogatások a fiatal gazdák támogatásának keretén belül több mint ezermilliárd forinttal segítette a gazdák felzárkóztatását. A korszerű mezőgazdasági intenzív technológia érdekében, kérem, engedjék meg, hogy szűkebb hazámból, a Jászságból hozzak egy friss példát. A tegnapi napon a jászsági főcsatorna-hálózat felújítására, mederkotrásra 1,6 milliárd fejlesztés indult, amelynek köszönhetően az árvizes területek is termelhetővé válnak, aszály esetén pedig adva lesz az öntözés lehetősége. És szeretném hozzáfűzni: ez a program ötvenéves lemaradással indul.

Tisztelt Képviselőtársaim! Akárcsak az agrárium, más ágazatok esetében is, a kertészetben is kulcsfontosságú az intenzív technológia, az öntözés lehetőségének biztosítása. Az előttünk álló időszakban a kormány célja megteremteni a hatékony mezőgazdasági öntözés feltételeit, növelni az öntözhető területek arányát. Ma mintegy 103 ezer hektáron öntözünk. Megközelítve 200 ezer hektár az a terület, ahol vízjogi engedéllyel rendelkező területeink vannak, és körülbelül 400-500 ezer hektár közé tehető az az igény a magyar gazdatársadalom részéről, ahol öntözni szeretnénk. Ennek érdekében fog hamarosan elkészülni egy átfogó terv a hazai vízgazdálkodás öntözési célt szolgáló fejlesztésével kapcsolatban, amelynek segítségével elérhetjük, hogy a fentiekben megfogalmazott öntözési céljaink valóra válnak.

Tisztelt Képviselőtársaim! Többször is hallhatták az elmúlt napokban, és biztos fogják is még hallani, jómagam is ezt szeretném megerősíteni, hogy a 2019. évi központi költségvetés a biztonságos növekedés költségvetése. Szeretném megerősíteni, mint minden magyar embernek, az agrárium számára sem kevésbé fontos és szerencsésebb három tényező létezhet, mint a biztonság, a növekedés, vagyis a biztonságos növekedés. Ezen gondolatok jegyében kérem tisztelt képviselőtársaimat, hogy a költségvetést fogadják el. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a Fidesz soraiban.)
Felszólalások:  Előző  94  Következő    Ülésnap adatai