Készült: 2019.11.18.06:47:56 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

14. ülésnap (2018.06.28.), 78. felszólalás
Felszólaló Dr. Fülöp Erik (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 11:06


Felszólalások:  Előző  78  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. FÜLÖP ERIK (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársak! Én kapkodtam a fejemet itt, ahogy az elmúlt napokban milliárdokról beszéltünk, röpködtek a milliárdok, röpködtek a tízmilliárdok ebben a költségvetési tervezetben. Megmondom az igazat, hogy egy kicsit csalódott vagyok, sőt nagyon csalódott vagyok, mert egy nagyon fontos tétel ebben az idei évi költségvetési tervezetben 53 millió forintos összeggel szerepel, ez pedig Magyarország állatvédelmi költségvetési tétele.Azt hiszem, nem kell nagyon erősen fogalmaznom, ha azt mondom, hogy ez az összeg nevetséges, sőt egyenesen megalázó helyzetet eredményez, helyzetet teremt minden olyan állatbarát számára, minden olyan civil szervezet számára, minden olyan magyar ember számára, akinek az állatvédelem igenis fontos, és aki ezt a szívügyének tekinti.

Igazából a Jobbik Magyarországért Mozgalom az elmúlt években már nagyon sok alkalommal felhívta a figyelmet azokra az anomáliákra, amelyek az állatvédelem területén tapasztalhatóak, egyrészről a jogszabályi hiányosságokra, másrészről arra a hatalmas költségvetési hiányosságra, amelyet, úgy látszik, hogy a fideszes kormányzatnak ebben a költségvetési tervezetben megint nem sikerült orvosolnia, hiszen, még egyszer hangsúlyozom, megalázó ez az 53 millió forintos állatvédelmi tétel ebben a költségvetésben.

Én nem tudom, mi lehet az oka, hogy ennyire mostohagyermekének tekinti a magyar kormány az állatvédelmet, hiszen számos módosító indítványunk, számos módosító javaslatunk vonatkozott arra, hogy próbáljuk meg, hogy ha már pénzt nem szándékozik a Fidesz-kormány az állatvédelem mellé rendelni, akkor legalább a jogszabályi hátteret biztosítsuk, legyen egy olyan erős, visszatartó erővel felruházott jogszabályi háttér, amellyel a különféle állatkínzásokat, kegyetlen állatgyilkosságokat meg tudjuk előzni.

Azt gondolom, hogy ehhez képest nem sikerült egyről a kettőre lépni, sőt talán még azt is megkockáztatom, hogy sokkal nehezebb és sokkal kritikusabb helyzetben vagyunk, mint néhány évvel ezelőtt.

Bízom benne, hogy a kormányzati képviselők részére is eljutottak azok a hírek, amelyek éppen a mindennapokban történtek. Helvécián például konkrétan egy kutyának levágták a fejét, vagy néhány nappal ezelőtt Zuglóban találtak egy megcsonkított állattetemet. Mindez azt bizonyítja, hogy rendkívül mostoha gyermekként kezeli a jelenlegi kormányzat az állatvédelmet.

Biztos vagyok benne, hogy az elkövetkezendő időszakban a Jobbik Magyarországért Mozgalom lesz olyan erős, és ki fogja harcolni, meghallva az állatvédőknek, annak a sok-sok ezer állatbarátnak, több száz civil szervezetnek a hangját, akik azért igyekeznek felhívni a figyelmet, hogy ilyen és ehhez hasonló, brutális kegyetlenséggel elkövetett állatkínzások ne valósulhassanak meg többet.

Ennek viszont az egyik előfeltétele az lenne, hogy minden jóérzésű magyar ember, mi is, országgyűlési képviselők, önök is, kedves kormánypárti képviselők, anyagilag is támogassák az állatvédelmet.

(15.40)

Akkor, amikor milliárdos stadionépítésekről beszélünk, azt gondolom, hogy nem nagy kérés néhány plusz tízmillió vagy néhány százmillió forintot az állatvédelem területére átcsoportosítani. A módosító indítványaim is ezekre vonatkoztak. Szeretném kérni a tisztelt Országgyűlést, hogy támogassa az állatvédelmi költségvetési tétel jelentősebb, mintegy százmillió forintos emelését, hiszen hangsúlyozom, hogy jelenleg az interneten fellelhető adatbázisok szerint 260 olyan civil szervezet van, amely állatvédelemmel, állatmentéssel foglalkozik ma Magyarországon tudomásom szerint. Ezeknek a szervezeteknek a rendelkezésére mindösszesen a személyi jövedelemadó befizetett 1 százaléka áll, illetve különféle támogatóknak, különféle állatbarátoknak, különféle csoportoknak a saját felajánlásai.

Azt gondolom, hogy ha ezt az 53 millió forintot elosztjuk a 260 nemes és karitatív célt szolgáló állatbarát civil szervezettel, akkor egy rendkívül megalázó összeget kapunk, amiből igazából egy éven keresztül szinte semmit nem lehet elvégezni.

Én azért biztos vagyok abban is, hogy a képviselők tudatában vannak, hogy egy ilyen nemes küldetés, mint az állatmentés, az állatvédelem, jelentős pénzbe, jelentős anyagi áldozatba kerül. Azért mondanom sem kell, hogy ezeknek a szervezeteknek a nagy része a sérült, beteg vagy megkínzott állatokat fogadja be, a szükséges oltásokat természetesen kifizetik, az ezzel járó költségeket, akár benzinköltségeket természetesen vállalják, akár ezeknek az állatoknak a kórházi kezeléseit is vállalják és fizetik, ami gyakran, sőt azt mondhatom, hogy nem kevés alkalommal nem is tízezer forintos, hanem akár százezer forintos tételeket is jelenthet. Úgyhogy szeretném kérni a kedves képviselőket, hogy támogassák ezt a módosító indítványomat, ezt a javaslatomat jelentős összeggel, hiszen ebből nemcsak az állatmentésre, nemcsak az állatvédelemre kellene költenie a magyar államnak, hanem egy olyan új nevelő célzatú oktatási-prevenciós rendszert kellene megfogalmaznunk, ami, azt hiszem, hogy európai uniós kihívás vagy elvárás is lehet a mi számunkra.

Hiszen nagyon sok állatkínzás, azt gondolom, megelőzhető lenne akkor, ha már kisgyermekkorban vagy általános iskolás korban felhívnánk a magyar diákok figyelmét arra, hogy hogy kell bánni az állatokkal, milyen örömet, mekkora szeretetet tud adni egy-egy állat a mindennapokban. Ennek a lehetőségét is hiányoltam ebből a költségvetési tervezetből.

A másik olyan módosító javaslatom szintén egy olyan problémát igyekezne orvosolni, amivel szerintem a mindennapokban mindenki találkozhat, mi, országgyűlési képviselők is. Én korábban polgármesterként is sajnos megtapasztaltam ezt a rendkívül nehéz körülményt, amelyet a kóbor állatok, elsősorban a kóbor ebek problematikája okozott. Úgy látom, hogy a kormányzatnak ez is egyfajta mostohagyermeke, hiszen nincs mögötte megfelelő forrás, nincs mögötte megfelelő koncepció, nincs mögötte megfelelő akarat, hogy ezt a problémát kezelje. A jelenleg rendelkezésre álló lehetőségek, amelyek akár az ebrendészeti telepek formájában működnek, amelyek léte vagy nem léte igen erőteljesen megkérdőjelezhető, hiszen nem tudjuk, hogy azok a kis kedvencek, azok a háziállatok, amelyek bekerülnek egy ilyen ebrendészeti telepre, meddig maradhatnak ott, és egyáltalán kikerülhetnek-e onnan.

Másrészről rendelkezésre álló lehetőség még a különféle állatmenhelyeken való elhelyezés. Azt gondolom, hogy ezt sem kell túlragozni, mindannyian tudjuk, hogy ezeknek milyen a befogadóképességük, és nem is 100 százalékon, hanem gyakran 200 százalékon működnek, és szintén ezek a civil szervezetek, akik ilyenfajta karitatív tevékenységet végeznek, erőn felül próbálnak boldogulni, és természetesen semmiféle kézzelfogható állami támogatást nem kapnak ebben a rendkívül nemes küldetésükben, ebben a rendkívül nemes harcukban az államtól. Igazából pályázati feltételeknek igyekeznek megfelelni, bármiféle pályázati forrást igyekeznek a rendszerbe bevonni, és természetesen a személyi jövedelemadó 1 százalékából próbálják fenntartani magukat.

Úgyhogy ezt a helyzetet, ezt a tarthatatlan állapotot kezelnie kell a kormánynak is és kezelnie kell az Országgyűlésnek is, ezért a javaslatom a költségvetési törvényben egy, a korábbi évekhez képest sokkal mérsékeltebb összeg átcsoportosítása vagy kezdeményezése lenne, ez pedig egy 250 millió forintos tételt jelentene az országos állativartalanítás lebonyolítására, vagy legalábbis az ebben az évben való elkezdésére. Azt hiszem, hogy az a fajta kényszer, amely a civil szervezetekre, az önkormányzatokra, a jegyzőkre, a közterület-felügyelőkre, a mezőőrökre vagy bárkire hárul elsősorban a kóbor állatok számának a csökkentésére vagy a befogadásukra vonatkozóan, az egy olyan harc, amelyet a kormányzat hathatós segítsége nélkül nem lehet sikerre vinni. Éppen ezért ennek az országos állativartalanítási akciónak egyfajta prevenció, egyfajta preventív hatás lenne a célzata, mégpedig az, hogy azokat a szegény, szerencsétlen állatokat, amelyek az utcákat róják, próbáljuk meg a felesleges, nem várt további szaporulattól megkímélni, és ezáltal egy sokkal élhetőbb, normálisabb közeget teremtsünk az ő részükre és természetesen Magyarország részére is.

Zárszóként azt szeretném kérni a tisztelt Országgyűléstől, hogy a jövőben próbálja meg sokkal fontosabb területként, sokkal fontosabb ügyként kezelni az állatvédelem területét. Ennek most egy nagyon jó apropója lehet az, ha a költségvetési módosító javaslatainkat, a Jobbik módosító javaslatait ezekben a témákban elfogadják és támogatják, csakúgy majd, mint a jövőbe nézően majd támogatni fogják várhatóan azokat az egyéb jogszabály-módosítási kezdeményezéseket is, amelyekkel valóban egy európai uniós szintű állatvédelmet szeretnénk majd teremteni Magyarország számára.

Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a Jobbik soraiban.)
Felszólalások:  Előző  78  Következő    Ülésnap adatai