Készült: 2021.06.15.02:21:07 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

91. ülésnap, 44. felszólalás
Felszólaló Dr. Kondorosi Ferenc
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Beosztás igazságügyi és rendészeti minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 3:00

Felszólalások:  <<  44  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. KONDOROSI FERENC igazságügyi és rendészeti minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! Az Európai Unió a külső határok ellenőrzésének erősítésén kívül a tömeges, illegális migráció elleni fellépés és a mélységi ellenőrzés hatékonyságának növelésére, valamint a nemzetközi bűnügyi együttműködés fejlesztésére is biztosított forrásokat a Schengen Alapból. 2004-ben állapítottuk meg, hogy a határőrség mellett további 1400 fős rendőri állományt kell bevonni a mélységi ellenőrzés megvalósítására, elsősorban a határ menti rendőrkapitányságok, valamint a Rebisz csapaterő-parancsnokság bevetési osztálya állományából.

A Rebisz csapatszolgálati egységei - mint ezt nagyon jól tudjuk - az ország területén bárhol alkalmazhatók. A Rebisz megerősítése időben egybeesett a Schengen Alap fejlesztéseivel, ezért az ORFK az új, felállítás alatt álló bevetési osztály felszerelését részben ebből a forrásból kívánta megerősíteni.

A vízágyú a Rebisz csapaterő-parancsnokság normatív felszerelésébe tartozik. 2004-ben három darab speciális eszközzel fölszerelt gépjármű került ebbe a fejlesztési tervbe. Ezt a tervet az EU már 2004-ben megismerte, és a fejlesztés végrehajtását a 2006-os felülvizsgálat és a részletes adatokat is tartalmazó dokumentum ismeretében sem kifogásolta. A közbeszerzési eljárás alapját képező műszaki leírások 2006. március 21-én kerültek jóváhagyásra, amely alapján a közbeszerzési szakértő összeállította az ajánlati felhívás tervezetét, illetve külső műszaki szakértő véleményezte a leírásokat.

Az egyeztetett szakmai dokumentáció 2006. július 18-án került jóváhagyásra és megküldésre a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség központi pénzügyi és szerződéskötő egységének. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség központi pénzügyi és szerződéskötő egysége nyílt közbeszerzési eljárás lefolytatását követően 2006. december 21-én három darab vízágyú szállítására kötött szerződést. A szerződést 2007. augusztus 16-án teljesítették, az eszközöket a Rebisz használatba vette.

A fentiekből következik, hogy a vízágyúk beszerzését az EU elől nem titkoltuk el, az EU kifogásáról vagy tiltásáról jelzést nem kaptunk. A közeljövőben meginduló uniós ellenőrzések feladata megítélni, hogy a beruházásokra a fejlesztési célokkal összhangban került-e sor. Figyelemmel azonban arra, hogy az Európai Bizottság a tervezés során 2004-ben, illetve 2006-ban a felülvizsgálat során nem emelt az eszközök beszerzése ellen kifogást, reálisan nem várhatjuk azt, hogy az álláspont ebben a kérdésben megváltozzon.

Hangsúlyozni szeretném, hogy a tárca továbbra is Gábor Áron rézágyúját szeretné felvirágozni, a vízágyúkat pedig a múzeumok éjszakáján szeretné változatlan, használatlan állapotban újra látni.

Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypárti, szórványos taps az ellenzéki padsorokban.)

Felszólalások:  <<  44  >>    Ülésnap adatai