Készült: 2020.08.09.19:19:24 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

330. ülésnap (2013.11.27.), 96. felszólalás
Felszólaló Jakab István (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Előadói válasz
Videó/Felszólalás ideje 3:33


Felszólalások:  Előző  96  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

JAKAB ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Az első szó a köszöneté: köszönöm a törvénymódosításhoz történő korrekt viszonyulást; jó érzés ebben a Házban megtapasztalni, megélni, hogy felelősen gondolkodunk azokról, azokért, akik ideküldtek bennünket.

A másik az, amit szeretnék kiemelni, valamennyien jelezték, hogy valóban valós problémát kezel a módosítás; egy kis életszerű bemutatóval hadd járuljak ehhez hozzá. Kérem tisztelettel, például a művelési cserék kapcsán előírjuk, hogy minden egyes táblánál, minden egyes parcellánál konkrét földhasználati nyilvántartás alapján megállapodásoknak kell lenniük, méghozzá előre megkötve, és nagyon sok apró momentum volt, ami például akadályozta azt, hogy a vetésforgó betartása érdekében gazda gazdával korrekt módon tudjon parcellát cserélni azért, hogy valóban, mondjuk, a kukoricabogár megjelenése esetén - a szakmába csak egy picit menjünk bele - tudjon másik területen termeszteni a következő évben. De ugyanez vonatkozik arra, amikor már összeállnak a gazdák, integrált termelést valósítanak meg, mondjuk, zöldborsó-csemegekukorica termesztése esetében.

Tehát az a fajta összefogás, az a fajta szerveződés, amiről az előbb itt hallottunk éppen Lengyel Szilvia képviselő asszonytól, az az életben megvan. Tehát nem tettünk és nem teszünk mást, mint azt, hogy az élet által írt, előírt jogos igényeknek megfeleljünk. Erről szól a törvénymódosítás.

Talán még megengednek egy gondolatot a vis maior kapcsán. Háromszor módosítottunk törvényt, és jómagam azt a vádat kaptam bizonyos nagykereskedői köröktől, hogy itt az agrárpiacot szét akarjuk verni törvénymódosításokkal. Tisztelt képviselőtársaim, muszáj volt megtenni, és most is megköszönöm, mert akkor is egyhangú volt a mezőgazdasági bizottságban az álláspont, egyhangú szavazattal fogadtuk el a módosítást. Miért? Azért, mert nem akartunk asszisztálni mint törvényhozók ahhoz, hogy a gazdasági erőfölényükkel visszaélve bizonyos gazdasági társaságok ellehetetlenítsék a magyar gazdákat, a magyar termelőket, és ez kicsire, közepesre és nagyra egyaránt vonatkozott.

Tehát az élet írta ennek a változtatásnak a szükségességét, ráadásul a polgári törvénykönyv is nagyon fontos szabályokat tartalmaz, aminek meg kell felelni.

Még egyszer, elnök úr, képviselőtársaim, köszönöm az együttműködést, s bízom benne, hogy támogatják a módosításokat. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)
Felszólalások:  Előző  96  Következő    Ülésnap adatai