Készült: 2019.11.22.10:43:16 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

251. ülésnap, 108. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Felszólalás oka interpellációt szóban megválaszolja
Beosztás Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 4:05

Felszólalások:  <<  108  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Ahogy ön is említette, egyszer már ez a kérdés fölmerült, de szívesen megismétlem a legfontosabb tételeket belőle.

A kormány semmifajta megtakarítást ebből az intézkedésből nem szeretne elérni, hiszen az elmúlt években folyamatosan bővítette az erre a célra rendelkezésre álló forrásokat, 137 milliárdról 180 milliárd forint környékére emelkedett az az összeg, amiből most már ezeket a különböző terápiákat finanszírozni lehet. Ha megnézzük csak az idei és a jövő évi költségvetést, hogy milyen többlettételek vannak ebben, az idei évi költségvetésnek az Egészségbiztosítási Alap fejezetében a nagy értékű tételes gyógyszer-finanszírozás növelése tétel alatt 5 milliárd forintos többlet szerepel. Tehát idén 5 milliárd forinttal költünk többet erre a célra, mint tavaly.

Ha megnézzük a jövő évi költségvetést, hogy ott milyen tételek találhatók, ott egy kétszer ekkora, 10 milliárd forintos többlet szerepel a költségvetésben nagy értékű gyógyszer, eszköz és eljárás fedezetének biztosítására. Ez már egy 10 milliárd forintos összeg.

Egy teljesen új sor is bekerült, az úgynevezett onkogenomikai terápiák vagy programok elindítása. Ez pedig azt jelenti ‑ ez már a legkorszerűbb mód, amely a rákgyógyításban jelentkezhet Magyarországon is ‑, amikor teljesen egyediesített, egyénre szabott a terápia. Az illető betegnek a genetikai vizsgálata után egyénre szabott gyógyszert állítanak elő, és az egyénre szabott gyógyszer ennek a személynek a gyógyulását tudja szolgálni. Ez a legújabb, legkorszerűbb technológia is 500 millió forint többlettel szerepel a jövő évi költségvetésben. Tehát minden téren itt évről évre igyekeztünk bővíteni a forrásokat, 30 százalékkal több forrás áll rendelkezésre a rákos betegek gyógyítására, mint korábban.

Ez a mostani intézkedés sem fog semmit szűkíteni, hanem bővíteni fogja a lehetőségeket. Bővíteni fogja egyrészről azoknak a betegeknek a körét, akikhez ez a nagyon drága speciális eljárás eljuthat. Tehát több rákbeteget tudunk belőle gyógyítani; másrészről pedig a legújabb, leginnovatívabb eljárások közül többet tudunk befogadni itt Magyarországon, az onkogenomikai vizsgálat pedig a legesleginnovatívabb ma világszerte is.

Összességében, amennyivel több gyógymódot, gyógyszert tudunk befogadni, illetőleg amennyivel több beteget innovatív módon tudunk gyógyítani, ennek az összértéke körülbelül ennek az eljárásnak a pillanatnyi becslése szerint 2,2 milliárd forint. Ennyivel nagyobb összegből tudjuk az emberek egészségét megőrizni vagy legalábbis a rákos betegeket gyógyítani.

Minden esetben orvosok döntenek az egész eljárásról. Ön azt is megkérdezte, hogy volt-e itt szakmai egyeztetés. Azért is furcsállom az ön hozzáállását, hogy ezt hogyan nevezi, „bizonyos körökben”, hiszen egészségszakmai körökben a különböző tagozatok véleménye egyöntetű volt, hogy támogatták ezt a faj­ta új eljárást. Ez mindenki számára előnnyel járhat. Csak és kizárólag orvosok döntenek ebben a kérdésben. Akiknek az esetében már megindult a vizsgálat, annak természetesen ugyanazokkal a gyógymódokkal fogják folytatni a vizsgálatot, és nyilván arra kell a leginkább ügyelni, hogy ezek a gyógyhatású készítmények ‑ most 49 készítmény és 44 hatóanyag ‑ továbbra is a pozitív hatást tudják hozni a betegek esetében. Abban bízunk, hogy a tavalyi 10 ezer egyéni méltányossági kérelemmel szemben 12 ezerre emelkedik idén ez a szám. Ennek a költségvetési fedezete megvan.

A korábban elindított kezelések tehát a korábbi rend szerint, az újak pedig az orvosok döntése alapján a lehető legkorszerűbb, legszélesebb körű gyógymódok mentén valósulhatnak meg. Minden eddigi gyógyszer beszerzése természetesen megtörténik továbbra is, és minden esetben az orvosok döntenek a beavatkozás mikéntjéről. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

(16.20)

Felszólalások:  <<  108  >>    Ülésnap adatai