Készült: 2022.07.06.08:38:09 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

105. ülésnap, 94. felszólalás
Felszólaló Kósa Lajos (Fidesz)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:14

Felszólalások:  <<  94  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KÓSA LAJOS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszterelnök Úr! Ön a Pilvax kávéházban tartott egy miniszterelnök-jelölti beszédet, ahol elmondta az elképzeléseit a kormány munkájáról. (Dr. Géczi József Alajos: Ott voltál?) És jó néhány olyan ígéretet tett, amelyeknek a teljesülésére szeretnék rákérdezni. Nem tudom mindegyiket elmondani, mert nagyon sok lenne, engedje meg, hogy néhányat kiválasszak ezek közül.

Ön azt mondta, hogy: a parlament második kamarájának a létrehozását kezdeményezni fogják - mikor lesz ez? Azt mondta: megerősítjük az önkormányzatok pénzügyi-gazdasági önállóságát - most éppen az önkormányzati önállóság felszámolása folyik. Ráadásul azt is mondta, hogy: megteremtjük az önkormányzatok részesedését a központi költségvetésbe befolyó áfából is - miniszterelnök úr, mikor lesz ez? Most az folyik, hogy az önkormányzatok egyre jelentősebb áfabefizetővé növik ki magukat.

Ön azt mondta: jelentős létszámemeléssel megerősítjük a lakosság biztonságát közvetlenül védelmező rendőrkapitányságokat is - mikor lesz ez, miniszterelnök úr? Ön azt mondta: létrehozzuk az állampolgárok adóügyeiért felelős parlamenti biztos intézményét - ez annál is jobb lenne, mert akkor ki lehetne vizsgálni az adóadatok illegális másolásával kapcsolatos problémákat. Ön azt mondta, hogy 38 órás lesz a munkahét, és 10 ezer forinttal megemelik a gyes-t, azt mondta, hogy 20 százalékkal megemelik az iskoláztatási támogatást - ezt éppen eltörölték. Azt is mondta: négy év alatt negyedére csökkentjük a parlagfűvel borított területeket - mikor lesz ez? Azt is mondta: ingyenessé tesszük az állandó lakóhely és az iskola közötti utazást - most éppen kétszeresére fognak emelkedni a tanuló- és a nyugdíjasbérletek.

Azt mondta: 30 százalékkal megemeljük a hallgatói normatívát az egyetemeken - semmi nem következett be ebből. Azt mondta, hogy az 1,2 millió hektáros erdőtelepítési program keretében 300 ezer hektár új erdőt telepítenek - mikor lesz ez? 800 kilométer autópályát építünk - mikor lesz ez, miniszterelnök úr? (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.)

Nem tudom mindet felsorolni, de érdeklődve várom a válaszát, és kérem azt, hogy nézze át ezt a beszédet, mert ebben egy csomó olyan ígéret van (Az elnök a csengő újbóli megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.), ami nagyon érdekes a számunkra, és tudni szeretnénk, hogy mikor teljesül.

Köszönöm szépen. Várom a válaszát. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

Felszólalások:  <<  94  >>    Ülésnap adatai