Készült: 2019.10.15.14:42:30 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

82. ülésnap (2019.07.08.), 165. felszólalás
Felszólaló Farkas Sándor (Fidesz)
Beosztás Agrárminisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdést megválaszolja
Videó/Felszólalás ideje 2:17


Felszólalások:  Előző  165  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

FARKAS SÁNDOR agrárminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Újabb ellenzéki pánikkeltésnek és csúsztatásnak lehetünk most szem- és fültanúi (Közbeszólások az ellenzéki padsorokból.), ezúttal újra a hulladékgazdálkodást találta meg magának témahiányban és szavazóhiányban az ellenzék. Mindig jelzésértékű, amikor az ellenzék egy-egy téma fennálló szabályozásával szemben semmiféle kifogást nem támaszt, majd egyszer csak keres magának egy ügyet, amiből megpróbálnak sok-sok félremagyarázással és valótlansággal botrányt generálni. A települési szennyvíziszap hazai feldolgozásával kapcsolatban sincs ez másképpen. Nem tartjuk megengedhetőnek, hogy bárki Európa szeméttelepeként, hulladékhasznosító műhelyeként gondoljon Magyarországra. (Dr. Varga-Damm Andrea: Hát, pedig arra gondol!  Az elnök csenget.  Nacsa Lőrinc: Hogy kiabál!) A külföldi országok hatóságai és a magyarországi hatóságok egyaránt ellátják a rájuk eső feladatokat annak érdekében, hogy csak engedélyezett eredetű és összetételű iszap szállítására kerülhessen sor. (Dr. Varga-Damm Andrea: Semmilyenre!) Nem fordulhat elő jogszerűen, hogy azt megelőzően szállítanának hazánkba szennyvíziszapot, hogy rendelkeznének az erre vonatkozó engedéllyel. (Gréczy Zsolt: Migránsok…)

Arra, hogy a települési szennyvíziszapot hogyan lehet és kell kezelni, ártalmatlanítani, hasznosítani, egyértelmű és igen szigorú szabályok vonatkoznak. A megfelelő kezelési és hasznosítási eljárások elvégzése és természetesen a vonatkozó szigorú határértékek betartása mellett a szennyvíziszap alkalmas lehet mezőgazdasági célú hasznosításra, rekultivációs célokra, esetleg energetikai hasznosításra is. (Folyamatos közbeszólások az ellenzék soraiból.) Az illetékes hazai hatóságok rendszeresen ellenőrzik az iszap hasznosításával foglalkozó hazai szereplők munkáját. Az a hazai vállalkozás, amely az importiszapot hasznosítja, szintén átesett ezeken az ellenőrzéseken, amelyek minden esetben a szabályoknak megfelelő működést állapítottak meg.

Ellenzéki képviselőtársaim figyelmébe ajánlom, hogy sem 2017-ben, sem 2018-ban nem volt külföldi eredetű települési szennyvíziszap a Magyarországon ártalmatlanított, lerakott települési szennyvíziszapban. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.)

Majd később folytatom. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiból.)
Felszólalások:  Előző  165  Következő    Ülésnap adatai