Készült: 2019.10.18.02:30:11 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

69. ülésnap (2019.06.03.), 98. felszólalás
Felszólaló Farkas Sándor (Fidesz)
Beosztás Agrárminisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdést megválaszolja
Videó/Felszólalás ideje 2:15


Felszólalások:  Előző  98  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

FARKAS SÁNDOR agrárminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A növényvédő szerek forgalomba hozatalát uniós rendelet szabályozza, amely közvetlenül alkalmazandó az Európai Unió tagállamaiban. Ez a világviszonylatban is szigorú szabályozás a biztosíték arra, hogy kizárólag olyan készítmények kerülhessenek forgalomba, amelyek hatóanyaga uniós szinten jóváhagyásra került. A növényvédő szerekben használt hatóanyagok engedélyezését az uniós jogszabályok szerint rendszeres időközönként felül kell vizsgálni.A Glyphosate-hatóanyag legutóbbi újraértékelése és az ezzel kapcsolatos döntés 2017 végén zárult. Az Európai Bizottság nem talált bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy a Glyphosate rákkeltő tulajdonsággal rendelkezne, vagy egyéb krónikus egészségkárosítást okozna.

A soron következő újraértékelés, amelyben Magyarország is aktív szerepet vállal, 2019 végétől indul. Az eljárás során a meglévő adatoknak a mai kor követelményeinek megfelelő újraértékelése mellett figyelembe vették az elmúlt években megjelent tudományos szakcikkeket, információkat is. Az újraértékelési jelentés eredményei alapján születtek döntések arról, hogy a Glyphosate továbbra is megfelel-e az uniós növényvédő szerekről szóló rendeletben meghatározott engedélyezési feltételeknek. A döntést legkésőbb 2022 decemberéig kell meghozni, amikor a Glyphosate-ra vonatkozó jelenlegi engedély lejár.

Magyarországon egyébként a Glyphosate jelenleg az egyetlen engedélyezett totális gyomirtó hatású növényvédő szer hatóanyaga. Az Agrárminisztérium mindent megtesz annak érdekében, hogy a növényvédő szerek engedélyezése során érvényesüljenek az élelmiszerlánc-biztonsági szempontok, egyúttal megvalósuljon a fogyasztók, a környezet védelme és a természet biztonsága. És azok a hírek, amelyeket ön is olvasott és olvashattunk a különböző sajtótermékekben (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.), úgy gondolom, hogy még rémhírterjesztés színvonalán sincsenek. Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  98  Következő    Ülésnap adatai