Készült: 2019.10.20.09:24:07 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

69. ülésnap (2019.06.03.), 106. felszólalás
Felszólaló Farkas Sándor (Fidesz)
Beosztás Agrárminisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdést megválaszolja
Videó/Felszólalás ideje 2:13


Felszólalások:  Előző  106  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

FARKAS SÁNDOR agrárminisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Az, hogy az EU folyamatosan és nagy erővel támadja a magyar földügyi szabályzást, éppen azt mutatja, hogy a magyar föld és a magyar gazdák védelmében alkotott jogszabályaink hatékonyan valósítják meg a céljaikat. Az azonban nem világos számomra, hogy mire alapozza a kérdését. Az Európai Bíróság hozott egy földügyi tárgyú ítéletet, azonban ez csupán a hazai földügyi jogi szabályzás egyetlen elemét érinti, jelesül: ez nem az ön által hivatkozott földforgalmi törvény, hanem a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvénnyel összefüggő egyes rendelkezésekről és átmeneti szabályokról szóló törvény, annak is csak egyetlen rendelkezése; ez az apróság nyilván elkerülte a figyelmét, amikor a hírt elolvasta.

Fel szeretném hívni a figyelmét arra is, hogy az Európai Bíróság ítéletét hivatalosan még meg sem kaptuk, arról idáig csak egy sajtóközlemény jelent meg, az ítélet hivatalos megküldését követően a magyar kormány ugyanúgy fel fog lépni a magyar föld, a magyar gazdák védelme érdekében, mint ahogy ezt tette eddig is. A bírósági ítélet is azt mutatja, hogy a magyar földügyi jogszabályrendszer adta védelem feltörése jelentős erőfeszítésre készteti az Európai Unió Magyarországon földhöz jutni vágyó tagállamainak lobbiját. Ön említette a „Földet a gazdáknak!” program sikertelenségét. Számunkra megnyugtatóan sikeres program volt, 30 ezer gazdatársunk nagyon komoly földtulajdonhoz és megélhetési lehetőséghez jutott.

Mindezek fényében a gazdákat spekulánsként beállító kijelentéseit az itt jelen nem lévő és így magukat megvédeni nem tudó érintett gazdák nevében is határozottan vissza kell utasítanom. Köszönöm a megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  106  Következő    Ülésnap adatai