Készült: 2019.10.14.09:09:47 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

67. ülésnap (2019.05.27.), 124. felszólalás
Felszólaló Farkas Sándor (Fidesz)
Beosztás Agrárminisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka interpellációt szóban megválaszolja
Videó/Felszólalás ideje 4:14


Felszólalások:  Előző  124  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

FARKAS SÁNDOR agrárminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! Kérdése idő előtti és félrevezető. Idő előtti, mert a 2020-as költségvetési tervezés még folyamatban van, csakúgy, mint az uniós források felhasználásáról szóló szektorális tervek elkészítése. Félrevezető, mivel a magyar kormány már eddig is sokat tett és sokat költött a környezetvédelmi célok megoldása érdekében,  nemcsak a szűk értelemben vett környezetvédelmi ágazaton belül, hanem az integrált környezetvédelmi szemlélet és kormányzati feladatmegosztás miatt több más szakterületen is. Több komplex környezetvédelmi probléma esetében a hatékony intézkedés más ágazatokban kell megvalósuljon ahhoz, hogy az adott ágazati probléma megoldásának hatásaként a környezet állapota is jelentősen javuljon; különösen igaz ez például a levegőminőség-védelem területén. A légszennyezettség hatásainak csökkentésére is jelentős lépések történtek az elmúlt években, számos területen javult a helyzet. Évekkel ezelőtt elindítottuk a kisméretűrészecske-kibocsátás csökkentésére vonatkozó ágazatközi programot. A program 2011-es indulása óta a közlekedési, az ipari, a mezőgazdasági, a lakossági szektorban számos intézkedés valósult meg, közel 200 milliárd forint értékben.

Készül egy új országos levegőterhelés-csökkentési program is, amely kitér minden lényeges légszennyező anyag kibocsátásának korlátozására. A program céljai jelentős nagyságrendű uniós forrás felhasználásával valósulnak meg, az ebben foglalt intézkedések megvalósításuk esetén több mint 50 százalékkal csökkentik a lakosság környezeti és egészségügyi kockázatait.

Az országos környezeti kármentesítési program keretében a 2010 és 2017 közötti időszakban összesen 110,9 milliárd forint hazai forrásból több mint háromszáz területen történtek kármentesítési intézkedések. Emellett a kormány biztosította például az abasári ivóvízszennyezést követően a település ivóvízellátását, és a szennyezés okának, kialakulásának és terjedésének vizsgálatát 100 millió forintos költséggel. 2017-ben pedig megkezdődtek a tényleges kármentesítési beavatkozások is: sikerült megtisztítani a balmazújváros-lászlóházi veszélyeshulladék-tároló telepet összesen 2566 tonna veszélyes hulladéktól, aminek költsége 400 millió forint volt. Ezen túlmenően az uniós források felhasználásával a 2010 és 2020 közötti időszakban közel 100 milliárd forint állt, illetve áll rendelkezésre kármentesítési feladatokra, illetve a hátrahagyott, szennyezett és alulhasznosított barnamezős területekre.

Tájékoztatom képviselő asszonyt, hogy az állami természetvédelmi és génmegőrzési intézetek a jövőben is stabil költségvetés mellett végezhetik értékőrző tevékenységüket. A 2015-ben elinduló operatív programok keretében közel 40 milliárd forint támogatás felhasználásával további területeken javítjuk a természetes és természetközeli élőhelyek állapotát, valamint a természetvédelmi kezelési és a nagyközönség számára történő bemutatást szolgáló infrastruktúrát. Új elemként a természetvédelmi őrszolgálathoz, illetve a természetvédelmi monitorozáshoz szükséges infrastruktúra fejlesztése is lehetővé válik. (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.)

A génmegőrzési tevékenységben való állami szerepvállalás növelése érdekében 2017-ben további milliárdokat, 12,3 milliárd forintos forrást biztosítunk az elkövetkezendő négy évben. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  124  Következő    Ülésnap adatai