Készült: 2021.06.21.14:27:26 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

123. ülésnap (2004.02.17.), 58. felszólalás
Felszólaló Nyitrai Zsolt (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:28


Felszólalások:  Előző  58  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. NYITRAI ZSOLT (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Köszönöm szépen a szót. Még a tavalyi évben, a tavalyi esztendőben kezdődött el, került a tisztelt Ház elé a vám- és pénzügyőrségről szóló törvénytervezet. Azóta azonban két körülmény is megváltozott: egyrészt már 2004-ben vagyunk, ami az európai uniós csatlakozás éve, és a vám- és pénzügyőrség szempontjából ez mindenképpen új feladatokat és kihívásokat rejt magában.

Másrészt december óta megváltozott az előterjesztő személye, hiszen az előző pénzügyminiszter úr eltávozott. A vám- és pénzügyőrségnek másfél évszázados fennállása óta nagyon sok esetben, sok alkalommal meg kellett újulnia, és most az uniós csatlakozás küszöbén szintén egy ilyenfajta megújulás, változás előtt áll, hiszen május 1-je után már egy megváltozott környezetben és megváltozott feladatrendszerben kell dolgozniuk, hiszen a vámszervek majd egyszerre töltenek be nemzeti és uniós szerepkört egyaránt.

Noha az előterjesztő a pénzügyminiszter ezen anyag kapcsán, mégis az első helyen kijelölt bizottság a rendészeti bizottság volt, hiszen 98 százalékban rendészeti típusú szabályozást foglal magában az előttünk fekvő törvénytervezet. Az első helyen kijelölt rendészeti bizottság nem tartotta általános vitára alkalmasnak ezt az anyagot.

A vezérszónoki körben még az MSZP képviselője is a következőképp nyilatkozott. Idézem: “Egy sor módosító indítványra szorul ez a törvény, a titkosszolgálati eszközökre vonatkozó szabályoktól kezdve a szervezet leírásáig. Szükség van garanciális szabályok beépítésére is. Ebben a változatlan formában mi sem tudjuk támogatni a törvényt.ö - mondta december 10-én az MSZP vezérszónoka. Talán azért is nyilatkozhatott így kormánypárti képviselőtársam, mert ez a javaslat jelen formájában nem más, mint a vám- és pénzügyőrség pénzügyminiszteresítése. Hiszen az 1995-ben született, jelen pillanatban még hatályos szabályozás szerint a pénzügyminiszterhez telepíti az irányítást és a felügyeletet a vám- és pénzügyőrség tekintetében, azonban csak a költségvetési és a gazdálkodási ügyekben.

Ez a törvényjavaslat - szintén idézem - a következőt mondja: “A vám- és pénzügyőrség a pénzügyminiszter irányítása és felügyelete alatt álló fegyveres rendvédelmi államigazgatási szerv.ö A most fennálló állapotokhoz képest nem csupán a költségvetési illetve gazdálkodási tételekre vonatkozna ez a jellegű irányítás, hanem az egész szervezetrendszerre. Mi azt jelen formában nem tudjuk támogatni.

A kétharmados, nevezetesen a nyomozati részeknél volt ugyan négypárti egyeztetés, azonban elsősorban költségvetési szakemberek között történt meg ez a négypárti egyeztetés. Rendészeti vonalról nem volt ilyen dolog. Ez azért is fontos, mert az én tudomásom szerint körülbelül 21 olyan tényállás van, amely jelen pillanatban a vám- és pénzügyőrség nyomozó hatósági jogkörébe tartozik.

Külön fölhívnám a figyelmet még egyszer a 37. § (1) bekezdésére. Ebben a paragrafusban lényegében az előterjesztő, a pénzügyminiszter saját magához kíván többletjogosítványokat telepíteni. Olyan törvényi felhatalmazást kíván adni magának, hogy a bűnüldözési adatok birtokába kerülhessen olyan módon, ami előmozdíthatja az indokolatlan állami megfigyelést és dokumentálást. Ráadásul mindezt tenné garanciális szabályok nélkül.

A törvénytervezet ebben a formában teret engedhet a létszámleépítés gondolatának. Azt sem tudjuk támogatni, hogy strukturális átalakításra hivatkozva régóta a testületnél dolgozó kiváló szakemberek tömegével kénytelenek legyenek elhagyni az állományt. Összegezve azt tudom mondani, hogy szükség van ilyen jellegű törvénytervezetre, törvényre, csak nem feltétlenül ilyen formában, és nem feltétlenül ilyen tartalommal.

Mi több módosító javaslatot adunk be. Kíváncsian várom, hogy a kormánypárti képviselők - ahogy ezt jelezték - milyen módosítókat adnak be, és utána meglátjuk, hogy mit sikerül ebből elfogadni vagy kialakítani.

Köszönöm szépen a figyelmet.
Felszólalások:  Előző  58  Következő    Ülésnap adatai