Készült: 2021.06.13.22:29:27 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

118. ülésnap (2003.12.10.), 144. felszólalás
Felszólaló Nyitrai Zsolt (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó Rendészeti bizottság
Felszólalás oka Ismerteti a bizottság véleményét
Videó/Felszólalás ideje 2:03


Felszólalások:  Előző  144  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. NYITRAI ZSOLT, a rendészeti bizottság előadója: Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Köszönöm szépen a szót. Noha a pénzügyminiszter úr, a Pénzügyminisztérium az előttünk fekvő törvényjavaslat előterjesztője, első helyen kijelölt bizottságként mégis a rendészeti bizottság tárgyalta ezt az anyagot, ami teljes mértékben érthető, hiszen 98 százalékban rendészeti típusú szabályozásokat hoz ez a jogszabálytervezet.

A rendészeti bizottság az anyagot megtárgyalta, és 10 igen szavazattal, 8 nem ellenében, 2 tartózkodás mellett általános vitára nem tartotta alkalmasnak. Meghallgattuk természetesen a Pénzügyminisztérium előterjesztőjét, meghallgattuk a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságáról Bencze tábornok urat, és több olyan kérdés felmerült a részünkről, amikre igazság szerint nem nagyon kaptunk választ, amit kifogásoltunk.

Ilyen volt például az, hogy rögtön az 1. §-ban, aminek a tiszte az lenne, hogy a vám- és pénzügyőrség jogállását szabályozza, olyan intézkedéseket, olyan pontokat sorol fel a törvényjavaslat, amelyek elsősorban az irányításra vonatkoznak. A pénzügyminiszter úr tekintetében hol felügyeleti jogkörről, hol pedig ellenőrzési jogkörről beszél következetesen a törvényjavaslat; először említi egy pontban a felügyeletet, és utána már végig ellenőrzést, ami két külön dolog, ezt szerintem mindenkinek látnia kell.

A dolog érzékeny pontjai a kétharmados részek, a titkos információgyűjtéssel kapcsolatos dolgok, különös tekintettel - és ezt a bizottsági ülésen szintén említettük, szintén szóba hoztuk - a 37. § (1) bekezdésére, amikor is az adatkezelés, az adatbetekintés kapcsán elég komoly hatásköröket, jogosítványokat telepít a törvényjavaslat a pénzügyminiszterhez, amit mi nem feltétlenül tartunk ebben az esetben indokoltnak.

Úgyhogy ezen okok miatt a képviselőink nemmel szavaztak erre a törvényjavaslatra, illetve tartózkodtak. Köszönöm szépen a figyelmet.
Felszólalások:  Előző  144  Következő    Ülésnap adatai