Készült: 2020.09.26.20:34:44 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

254. ülésnap (2005.10.11.), 74. felszólalás
Felszólaló Dr. Papcsák Ferenc (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:20


Felszólalások:  Előző  74  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. PAPCSÁK FERENC (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A Volánokról szeretnék néhány gondolatot mondani. Azt gondolom, mégiscsak beszélnünk kell az emberek mindennapi biztonságáról, és ha nem tudná az államtitkár úr, hogy mi a biztonság, ez azt jelenti, hogy a mindennapokban az embereknek egy faluban, egy kisvárosban szükséges eljutni a munkahelyre, az iskolába. Tehát vannak olyan területek, ahol az államnak különös felelőssége van, így van ez a közúti személyszállítást ellátó cégek esetében is.

Ha megnézzük az ígéretek szintjén, akkor azt látjuk, hogy Medgyessy Péter a hatalom megszerzésekor azt ígérte, hogy a tanulók ingyen utazhatnak az iskola és az otthon között. Ezt nyilván a Volán-társaságok és az állam egy speciális beavatkozási formájával képzelte el. Sajnos, ez csupán egy ígéret maradt. Viszont üdvözlendő lehetne, ha Gyurcsány Ferenc egy ígéretét megnézzük, amelyet a Volánok tekintetében tett, miszerint a Volán-társaságokat nem kívánják privatizálni. A birtokomban lévő iratok szerint az üzleti terv is tartalmazza ezt a tervet, viszont Dióssy államtitkár úr ellentmond a miniszterelnök úrnak, amikor azt mondja, hogy ezeket értékesíteni kell. Meg kellene egymás között beszélni ezt.

Ha viszont a részleteket nézzük, akkor a luxusbaloldal igényeit ki kell elégíteni, és a Volánok esetében megfigyelhető egy lopakodó privatizáció. Említeném itt a járatok megszüntetésén túl, hogy a jó cégeket, például a Blaguss-Volánt, a Volán egyik alcégét privatizálták, jó áron, barátoknak, vagy az értékes ingatlanokat eladták, vagy a jó és nyereséges járatokat pedig már kiszervezték. Ha itt lenne Kuncze Gábor, akkor hozzá fordulnék, és azt mondanám, hogy egyetértek vele, amikor azt mondja, hogy az emberek kapjanak nagyobb szolgáltatási színvonalat. Kérdezze meg a sósvertikeieket, amikor megszüntették a járatokat, hogy ők hogyan és miként kívánják igénybe venni ezt a jó szolgáltatást.

Egyetértve a miniszterelnök úrral, hogy ne adjuk el a Volánokat, tegyük ezt be a nemzeti vagyonszerződésbe, és kérem önöket, hogy írják alá.

Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  74  Következő    Ülésnap adatai