Készült: 2020.09.19.18:47:40 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

27. ülésnap (2014.11.18.), 76. felszólalás
Felszólaló Dr. Hörcsik Richárd (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:01


Felszólalások:  Előző  76  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HÖRCSIK RICHÁRD (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Nagyon sajnálom, hogy a Jobbik nem támogatja a társulási szerződés ratifikálását. (Gyöngyösi Márton: Nem ezen fog múlni!) Úgy hiszem, ezzel a képviselőtársaim elszalasztanak egy olyan lehetőséget, hogy a társulási szerződés ratifikálásával elősegítsék Ukrajna demokratikus átalakítását.

A magyar nemzeti érdek az, hogy ne része vagy okozói legyünk ennek a konfliktusnak, hanem elősegítői a megoldásnak. Elsősorban itt nemcsak a diplomáciai tárgyalásokra gondolok, hanem arra, hogy ez a társulási szerződés, amely előttünk van, nem egy végcél. Ez egy lehetőség, ez egy eszköz, pusztán eszköz arra, hogy Ukrajna betartsa azokat az európai normákat, amelyeket még közel sem százszázalékosan tart be, az emberi jogokat vagy a kisebbségi jogokat. Hogyan akarjuk mi Ukrajna demokratikus átalakulását segíteni, ha ezt az eszközt nem használjuk fel? Ha nincs társulási szerződés, meggyőződésem, Ukrajnát visszalökjük oda, ahonnan elindult, elvesszük a lehetőségét annak, hogy a pozitív átalakulásnak, amely lépésről lépésre talán kialakul, valamikor vége lehessen.

Nincsenek illúzióim az ukrajnai átalakulással kapcsolatban. Magyarország vagy a közép-európai országok esetében több mint 20 év kellett ahhoz, hogy elérjünk az integrációnak egy fokára. Ukrajna esetében talán 40 év kell. De mégis a kezdő lökést meg kell adni ennek az országnak, hogy próbáljuk meg ezzel is a megoldást keresni és ne okozni a további problémákat. Köszönöm. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  76  Következő    Ülésnap adatai