Készült: 2021.05.16.20:20:53 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

8. ülésnap (2018.06.12.), 80. felszólalás
Felszólaló Balla Mihály (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka vezérszónoki felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:30


Felszólalások:  Előző  80  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BALLA MIHÁLY, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! Ebben az esetben is arról van szó, hogy Horvátország csatlakozásával az Európai Unióhoz szükségessé vált az Európai Unió által Grúziával, helyesebben Georgiával kötött, a közös légtér létrehozásáról szóló megállapodás módosítása a jegyzőkönyv aláírásával. Az Európai Unió és Georgia között a közös légtér létrehozására aláírt megállapodás célja szintén olyan közös légtér létrehozása, amely a felek számára kölcsönös piacra jutást tesz lehetővé egyenlő versenyfeltételek biztosítása mellett. Emellett a környezetvédelem és a fogyasztóvédelem is hangsúlyosan jelenik meg.

Magyarország támogatta a Georgiával aláírt társulási és vízummentességi megállapodást. Az EU csak akkor tudja növelni versenyképességét, ha minél több külső szövetségest, stratégiai partnert tud szerezni. Georgia igyekszik kihasználni a keleti partnerség kínálta lehetőségeket, így fontos mérföldkő volt a társulási megállapodás és annak részét képező szabadkereskedelmi megállapodás aláírása. Georgia az Európai Unióval való együttműködést elsősorban a kiberbiztonság, energiabiztonság, határvédelem, terrorizmus elleni küzdelem és stratégiai kommunikáció terén szeretné előmozdítani. Georgia végső célja a teljes jogú EU- és NATO-tagság elérése.

Magyarország következetesen támogatja Georgia európai és euroatlanti integrációs törekvéseit. Rendszeresek a felső szintű találkozók és üzleti fórumok a két ország között. A jó politikai kapcsolatok mellett most az a cél, hogy a gazdasági, kereskedelmi együttműködés is intenzívebbé váljon. Ezt szolgálja az is, hogy az Eximbank 85 millió eurós hitelkeretet nyitott a magyar és grúz vállalatok együttműködésének ösztönzésére. A két ország között van közvetlen légi járat, Budapest-Kutaiszi útvonalon, ami szintén elősegíti a kapcsolatok, valamint a turizmus fejlődését.

A megállapodást módosító jegyzőkönyv aláírásával, illetve kihirdetésével Horvátország is részesévé válik a közös légtérre vonatkozó megállapodásnak. Kérem a tisztelt Házat, a képviselőtársaimat, hogy támogassák a törvényjavaslatot. Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  80  Következő    Ülésnap adatai