Készült: 2021.05.13.04:25:09 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

182. ülésnap (2021.03.01.), 54. felszólalás
Felszólaló Balla Mihály (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:08


Felszólalások:  Előző  54  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BALLA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm a lehetőséget, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! A „Magyar falu” program 2019-es elindulása új életet lehelt az 5 ezer lélekszám alatti településekbe, és nem véletlen, hogy már ilyen rövid idő alatt is sok helyen megállt a népességfogyás. Sőt, 900 olyan kistelepülés is van, ahol a falusi CSOK indulása óta a lakosságszám is növekedésnek indult. Örömteli, hogy a támogatási keret idén már a 270 milliárd forintot is meg fogja haladni. Megújuló óvodák, orvosi rendelők, faluházak, játszóterek, utak és járdák, közösségi terek vagy az éppen beszerzett gépjárművek és karbantartási eszközök mind a falusi lét élhetőbbé tételét szolgálják, erősítve a helyi közösségeket, és egyre több fiatal számára válik vonzóbbá a kistelepülési életforma  a több mint 12 ezer támogatott projektnek és a falusi CSOK-nak köszönhetően  szerte az országban.

Miniszterelnök úr nemrég arról az örömteli hírről is beszámolt, hogy a falusi kisboltok is támogatást kapnak azért, hogy ezek a szolgáltatások is elérhetőek legyenek a kisfalvakban élők számára. Körzetemben, Nyugat-Nógrádban, ahová két év alatt 3,5 milliárd forint támogatás érkezett, megújult a falvaink arculata, és a településeinken élők érezhetik, hogy számíthatnak a kormányra fejlesztési elképzeléseikben. A megyékben szinte minden falu elkezdhetett, befejezhetett valamilyen fontos helyi fejlesztést.

Kérdésem, hogy milyen további pályázati lehetőségekre számíthatnak a kistelepülések 2021-ben a „Magyar falu” program keretében. Egyúttal köszönöm az eddigi fejlesztési támogatásokat, az egész országot lázban tartó „Magyar falu” programot. Bízom benne, hogy még hosszú évekig örülhetnek a vidéken élő emberek ezeknek a programoknak. Várom megtisztelő válaszát. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  54  Következő    Ülésnap adatai