Készült: 2020.08.13.02:46:00 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

166. ülésnap (2000.10.19.), 230. felszólalás
Felszólaló Nagyiványi Zoltán (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:11


Felszólalások:  Előző  230  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

NAGYIVÁNYI ZOLTÁN (MSZP): Köszönöm. Bevallhatta volna Selmeczi képviselőtársnőm, hogy pontosan tudja, hogy én gyógyszergyárban dolgozom - egyik vezetője vagyok egy magyar gyógyszergyárnak -, nem kell feltételes módban beszélni, hogy úgy néz ki, mintha...

A mondandómban mindössze azt akartam mondani, hogy az igazi megállapodás akkor jó, ha mind a két fél érdekeit szolgálja. De hosszú távon nem tartható, hogy a gyógyszergyárakat presszionálják. Azért, mert állami támogatás nélkül, mint ahogy említettem, a hazai gyógyszergyárak - a külföldiek is, de a hazaiak különösen - belföldön nem tudnak érdemi tevékenységet folytatni. Ilyenkor két dolog van. Ha a belföldi gyógyszergyárak az áralkuban eljutnak odáig, hogy egyes termékeket már nem kifizetődő belföldi piacon értékesíteni, akkor ezen termékek gyártását abba fogják hagyni.

Ennek analógiáját külföldről kell beszerezni, és azt hiszem, nem kell mondanom, hogy ez mennyivel drágább. Ezt az árleszorító törekvést önök egy darabig tudják végezni, de ez nem határtalan.

A másik dolog, amit tudomásul kell venni, hogy a magyar gyógyszeripar Magyarországon körülbelül 10 ezer embert foglalkoztat, körítve még körülbelül 5 ezer emberrel, akiket közvetlenül érint. Bár külföldiek a tulajdonosok, itt fizetnek adót, ezek prosperitása, azt hiszem, nemzetgazdasági érdek. Nem kritizáltam elmarasztalólag, csak felhívom a figyelmet, hogy a gyógyszeripar jövedelemtermelő képessége fenn kell hogy maradjon, mert ebből fedezi, finanszírozza a kutatást.

Ha önök a gyógyszert mint terméket alaposan szemügyre veszik, ki fog derülni, hogy a mai nemzetközi normáknak megfelelően milyen körülmények között lehet előállítani gyógyszert. Nézzék át, hogy a külföldi tulajdonosok a gyógyszeripar nyereségének hány százalékát fizetik ki osztaléknak. 6-8 százalékát. Miért? Mert az összes többit bent hagyják fejlesztésre. A verseny ezt teszi szükségessé. Csak erre (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) hívnám fel a figyelmet.

Köszönöm. (Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  230  Következő    Ülésnap adatai