Készült: 2020.08.13.16:49:57 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

159. ülésnap (2000.09.26.), 68. felszólalás
Felszólaló Nagyiványi Zoltán (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó Számvevőszéki bizottság
Felszólalás oka Bizottság kisebbségi véleményének ismertetése
Videó/Felszólalás ideje 3:17


Felszólalások:  Előző  68  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

NAGYIVÁNYI ZOLTÁN, a számvevőszéki bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A számvevőszéki bizottságban az ellenzéki képviselők nem tartották alkalmasnak általános vitára az előterjesztést, éspedig azért, mert korlátozza a parlament jogkörét. Ugyanakkor észrevételeztük, hogy a kormány a mozgásterét nem a törvényekhez igazítja, hanem a törvényeket módosítja az igényeinek megfelelően. (Bauer Tamás: Úgy van!) Egy kívülálló megkérdezheti, hogy miről beszélünk, amikor egy zárszámadásról van szó, azért, mert a zárszámadáson belül az államháztartási törvényt húsz helyen módosítja, és ezen belül az idei költségvetést is jelentős mértékben.

 

 

(11.10)

 

 

Az államháztartási törvény módosítása kapcsán azért vonja el a parlament jogkörét, mert nem teszi kötelezővé a költségvetési koncepció benyújtását, azaz a főösszegek és a hiány mértékének a parlament által történő jóváhagyását. Megszünteti a gördülőtervezést, amely hároméves kitekintést tenne lehetővé. Kigyomlálja azt a törvényt, hogy az általános választások előtt - legyen ez önkormányzati vagy parlamenti - a kormány köteles elszámolni. Ezt a törvényt pedig a jelenlegi kormányzat a közelmúltban szavazta meg.

Nem tartjuk elfogadhatónak azért, mert a költségvetést módosította az elmúlt évben, parlamenti felhatalmazás nélkül. Az előbb Dancsó képviselőtársam említette, hogy a hiányt módosítások nélkül 4 százalék helyett 3,9-re lehetett csökkenteni. Annak idején javasoltuk a költségvetés módosítását, a kormánypártok ezt nem tartották szükségesnek. (Font Sándor: De nem ezt javasoltátok!) De ugyanakkor, mondhatnám, illegálisan, parlamenti felhatalmazás nélkül, 80 milliárd kiadásától tekintett el, visszafogta a lakásépítési programot, az infrastruktúrafejlesztést, valamint a nagy elosztórendszerek reformjához hozzá se kezdett, és valószínűleg ezek után már hozzá se fog, annak ellenére, hogy ez a kormányprogramban szerepel. Nem tartottuk elfogadhatónak azért, mert nincs mellékelve vagyonelszámolás, vagyonnyilvántartás, nem lehet nyomon követni az állami vagyon sorsát, annak alakulását.

Nem tartottuk elfogadhatónak azért sem - mint ahogy említettem -, mert módosítja a 2000. évi költségvetést, mégpedig 89 milliárd forinttal, ami igen jelentős tétel. Veszélyesnek tartjuk, hogy a rendkívüli és a rendes kiadásokat egybemossa - helyesebben elfedi -, így az egészségügyi pénztárnál nem nyílik lehetőség arra, hogy vagyonértékesítésből mérsékelje kiadásai mínuszát. Rossz tendenciának tartjuk a központi államigazgatási szervek létszámnövekedését és irreális bérnövekedését. Kritika érte az Állami Számvevőszéket, miszerint szemet hunyt mind az államháztartási törvények módosítása felett, nem véleményezte azokat, ugyanakkor nem véleményezte az ez évi (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) költségvetés módosítását sem.

Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  68  Következő    Ülésnap adatai