Készült: 2020.09.29.00:33:48 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

162. ülésnap (2012.02.13.), 347. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Expozé
Videó/Felszólalás ideje 3:11


Felszólalások:  Előző  347  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az ültetvényekre vonatkozó európai statisztikákról, valamint a 357/79/EGK tanácsi rendelet, és a 2001/109/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv hatályon kívül helyezéséről szóló, 2011. december 13-ai 1337/2011/EU rendelet, valamint annak elődei alapján az Unió tagállamai, köztük Magyarország ötévenkénti statisztikai felmérést köteles végezni az egyes gyümölcsfafajok ültetvényeire vonatkozóan.

A soron következő összeírás időpontja 2012. A gyümölcsös ültetvények, valamint a gyümölcsös ültetvény méretet el nem érő, gyümölcsfával betelepített területek összeírásáról szóló 2006. évi XLVIII. törvény, valamint annak most tárgyalt módosítása ennek az uniós kötelezettségnek a végrehajtását szolgálja.

A felmérés adatait az Európai Unió a gyümölcsfélék piacának közös szervezéséhez használja föl, de a hazai kormányzati szerveknek is szükségük van a felmérésből származó adatokra az agrárgazdaság megalapozott irányításához és a kapcsolódó közösségi támogatások mind hatékonyabb nemzeti felhasználásainak elősegítéséhez, valamint a terméktanácsoknak és egyéb érdekvédelmi szervezeteknek is az értékesítés tervezéséhez. Az adatokat hasznosítják még a gazdasági folyamatokat elemző kutatóintézetek és a nemzetközi statisztikai szervezetek is.

A felmérés az egész Európai Unió tekintetében négy gyümölcsfajra terjed ki, az almára, a körtére, az őszibarackra és a kajszira. Ezen termőterület az összes gyümölcstermő terület több mint kétharmadát teszi ki Magyarországon. A felmérés nemzeti hatáskörben költségtakarékossági okokból nem kerül további fajokkal kiegészítésre.

A felmérést a Központi Statisztikai Hivatal végzi mintavételes összeírással, vagyis nem kerül az összes ültetvény ténylegesen számbavételre, ami alacsonyabb költségeket eredményez. Az összeírás nem jelent adminisztrációs terhet a gazdák és a vállalkozások számára, tekintettel arra, hogy ügyfélkapcsolat nem jön létre, mivel az összeírás a mintába tartozó ültetvények bejárásával történik. A megfelelő minták kiválasztásához és a területi végrehajtáshoz adatvétel szükséges adminisztratív forrásokból, a mezőgazdasági támogatási nyilvántartásból, a digitális földmérési alaptérképből, továbbá mögöttes adatbázisként az ingatlan-nyilvántartásból.

A gyümölcsös ültetvények, valamint a gyümölcsös ültetvények méretét el nem érő, gyümölcsfával betelepített területek összeírásáról szóló 2006. évi XLVIII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat elfogadását az előíró európai uniós rendelet módosulása, az adminisztratív adatok átvételéhez szükséges törvényi felhatalmazás, valamint a korábbi, rendkívül rövid végrehajtási rendelet rendelkezéseinek a törvénybe való beépítése és ezáltal a szabályozás egyszerűsítése teszi indokolttá.

Kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy ezt a javaslatot támogatni szíveskedjenek. Köszönöm szépen. (Taps.)
Felszólalások:  Előző  347  Következő    Ülésnap adatai