Készült: 2021.01.18.08:33:52 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

70. ülésnap (2019.06.11.), 40. felszólalás
Felszólaló Szabó Sándor (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:49


Felszólalások:  Előző  40  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZABÓ SÁNDOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Legutóbbi interpellációm is az egészségügy helyzetével foglalkozott, hiszen meggyőződésem, hogy ma Magyarországon az embereknek ez a legnagyobb problémája, és nemcsak az én meggyőződésem, hanem minden felmérés is ezt mutatja. Folytatom, hiszen nemcsak az én kérdéseimre, hanem ellenzéki képviselőtársaim kérdéseire se adott államtitkár úr hasonló jellegű témában megfelelő válaszokat. „Az egészség emberi jog, sokkal többet kell tennünk annak érdekében, hogy a legsérülékenyebbek is jobban hozzáférhessenek az egészségügyi szolgáltatásokhoz.”  mondta dr. Piroska Östlin, a WHO Európai Regionális Irodájának szakigazgatója. Ezen állítással nehéz vitatkozni akkor, ha megnézzük azt, hogy Magyarországon 363 tartósan betöltetlen háziorvosi praxis van jelenleg, és 242 tartósan betöltetlen fogorvosi praxis található, amelyek döntő többsége egyébként nem a korábbi kormányok, hanem a jelenlegi kormányok alatt üresedett meg. Ehhez még hozzátartozik, hogy az orvosi körzetek száma is évről évre csökken, hiszen az orvosi praxisokat azért kell bezárni, mert nincsenek szakorvosok. Jelentős problémát jelent az is, hogy az esetleg újonnan létesített praxisokat  amelyek száma azért lényegesen kevesebb, mint a bezárt praxisok száma  nagyon nehéz elérni tömegközlekedéssel, így a megközelíthetőség is hátrányt jelent az emberek számára.

„Magyarországon a szegényebb családok és az idősek jelentik azokat a csoportokat, melyek különösen veszélyeztetettek abból a szempontból, hogy vagy nem kapják meg a nekik szükséges szolgáltatásokat, vagy pénzügyi nehézségeknek vannak kitéve a zsebből fizetett szolgáltatások miatt.”  vallja a továbbiakban a WHO, a fenti sorokat folytatva. Valóban, ha megnézzük az alapellátás helyzetét, akkor azt lehet megállapítani, hogy az alapellátás helyzete az elmúlt években nem javult, hiszen a háziorvosi praxisok kiürülése nem lassul, egyre több ember marad ellátás nélkül. Közel félmillió magyar emberről beszélünk, akik nem jutnak megfelelő módon egészségügyi alapellátáshoz.

Fentiekre nézve kérdezem miniszter urat, hogy mit kívánnak tenni annak érdekében, hogy senki ne maradjon egészségügyi alapellátás nélkül. Tervezike a praxisközösségek és csoportpraxisok rendszerének teljes körű bevezetését oly módon, hogy ez a jelenlegi rendszert lecserélje annak érdekében, hogy a neki járó egészségügyi ellátást mindenki megkapja. Várom államtitkár úr megtisztelő válaszát. Köszönöm. (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  40  Következő    Ülésnap adatai