Készült: 2019.10.14.14:11:15 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

67. ülésnap (2019.05.27.), 110. felszólalás
Felszólaló Szabó Sándor (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:48


Felszólalások:  Előző  110  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZABÓ SÁNDOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Gondolom, ön fog válaszolni. Ha Magyarország problématérképét megvizsgáljuk és 100 ezer, 10 ezer embert megkérdezünk, akkor biztos vagyok benne, hogy a legtöbb magyar ember azt mondja, hogy a legnagyobb probléma ma Magyarországon az egészségügy helyzete. Ez pedig köszönhető annak, hogy ha megnézzük a korábbi kormányok egészségügyre költhető forrásait, akkor azt tapasztaljuk, hogy önök 2006 óta szinte éves szinten több ezer milliárd forintot vonnak ki az egészségügyből. Ennek pedig egyenes következménye sajnos az lett, hogy nemcsak az Európai Unió átlagától, hanem a visegrádi országok átlagától is messze leszakad Magyarország az egészségügy helyzetét tekintve. Ennek következtében például a visegrádi országok közül elsők vagyunk a keringési rendszer okozta megbetegedések csoportjában. Ebben a körben nemcsak a legtöbb betegséget produkáljuk Magyarországon a visegrádi országok közül, de kétszer annyian szenvednek ilyen típusú megbetegedésben. A legutóbbi kérdésem többek között például az érsebészekre vonatkozott. Láttuk, hogy milyen felmondások voltak Győrben, Veszprémben, de szakorvoshiány miatt ideiglenesen be kellett zárni a Péterfy Kórház érsebészetét is.

A másik hasonló jellegű probléma, ha már megint megvizsgáljuk a kérdéskört, akkor a daganatos megbetegedések tekintetében tapasztalható. S bár Matolcsy Györgynek sok olyan mondása van, ami nem biztos, hogy megállja a helyét, de a Magyar Nemzeti Banknak abban a javaslatában, tanulmányában, amely innovatív gyógyszerek bevezetésére vonatkozott, azt gondolom, igaza lehetett volna.

De ahelyett, hogy az önök minisztere esetleg megfogadta volna a Magyar Nemzeti Bank tanácsát, nem ezt tette, hanem több száz millió forintból egyfajta újságot indított, holott ezt a forrást nyugodtan költhette volna a daganatos megbetegedések megelőzésére, illetve gyógyítására. Az nem túlságosan szerencsés, hogy a magyarok Európa más országaiba mennek a gyógyulási esélyeik javítása érdekében.

S ha megnézzük a halálozási adatokat, akkor szintén azt tapasztaljuk, hogy Magyarországon a megelőzhető halálozások tekintetében is a legrosszabbak vagyunk, a visegrádi országokhoz képest és az Európai Unió átlagához képest is messze-messze lemaradva.

Mindezek miatt kérdezem államtitkár urat, hogy esetlegesen újságkiadás helyett miért nem az egészségügyre költi a területért felelős miniszter úr az egészségügyre fordítható forrásokat. Mikor veszik észre, hogy a politikai kommunikáció helyett jó lenne már valódi lépéseket tenni a magyar egészségügy megoldására? Köszönöm, és várom megtisztelő válaszát. (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  110  Következő    Ülésnap adatai