Készült: 2021.06.19.22:55:04 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

71. ülésnap (2011.03.01.), 98. felszólalás
Felszólaló Volner János (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:14


Felszólalások:  Előző  98  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

VOLNER JÁNOS (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. Én Nyikos képviselőtársamnak, a költségvetési bizottság elnökének módosító javaslatához szeretnék csatlakozni, és erről szeretnék beszélni. Az elnök úr azt indítványozta, hogy a kötelezettségvállalással nem terhelt előirányzatok közvetlenül a költségvetés egyenlegét módosító tételként jelenjenek meg, és valóban, ahogy Tukacs képviselőtársam megfogalmazta, egy általános szabályt szeretett volna alkotni az eseti jogalkotás keretein túl, amit jelenleg a kormány folytat.

Emlékeztetni szeretnék arra, hogy ez a jelenleg a kormány által folytatott gyakorlat, a rendeleti kormányzás az egy olyan gyakorlatot jelent már most is, amely az Országgyűlés jogát csorbítja, ugyanúgy, mint ahogy most próbálja csorbítani 250 milliárd forinttal, és amit Nyikos képviselőtársam megpróbál törvényes és demokratikus keretek közé terelni, azzal csorbítja az Országgyűlés jogát, hogy - hasonlóan az általunk a költségvetés vitájában már kifogásolt 90 milliárd forintos állami tartalékalaphoz - ezt is kivonja a költségvetési tervezés alól.

Akkor, amikor szóvá tettük ezt a gyakorlatot a gazdasági bizottság ülésén, akkor a kormánypárti képviselők azzal próbáltak védekezni, hogy majd lehetősége lesz az ellenzéknek utólag, nem a költségvetés tervezésekor ezen vitatkozni és érvelni, hanem majd utólag, a zárszámadási törvényben megismerni, hogy az állam ezt a gyakorlatilag számára zsebpénzként fölhasználható irdatlanul magas összeget mire költi. Ez egy olyan gyakorlat, ami teljesen nyilvánvaló, hogy elfogadhatatlan.

És hogy mit próbált Nyikos képviselőtársam korrigálni, és hogy miért - egypár szóval megvilágítom önöknek. Azzal érveltek a kormánypárti képviselők a bizottsági ülésen, hogy hozzájárul ez a lépés, ez a 250 milliárd forintos zárolás ahhoz, hogy a magyar gazdaságpolitika iránti bizalom helyreálljon, megerősödjön. Most kérdezem én, képviselőtársaim, mennyiben járul hozzá egy olyan javaslat, amely azt mutatja, hogy két hónappal a költségvetés elfogadása után már módosítani kell a költségvetést 250 milliárddal. Az egész világ rajtunk röhög, már elnézést kérek!

Van egy olyan kormányunk, amely teljes birtokában van a cselekvőképességének, megvan az országgyűlési kétharmada, és a saját költségvetési törvényét rövid időn belül 250 milliárd forinttal módosítani kénytelen, azért, mert jelentős tervezési bizonytalanságokkal készül el a költségvetés. Szintén csak a gazdasági bizottság üléséről tudom, amikor megkérdeztem ott a Költségvetési Tanács már leváltott elnökét, Kopits elnök urat, hogy mégis milyen adószimulációs vizsgálatok előzték meg a kormány 400 milliárd forintos adóátrendezési csomagját, akkor elkezdett mosolyogni Kopits úr a bajsza alatt, és megjegyezte, hogy ő ilyen vizsgálatokkal az új kormány ideje alatt még egyáltalán nem is találkozott.

Képviselőtársaim! Addig, amíg olyan módon folyik a gazdaságpolitika, addig, amíg olyan módon folyik a programalkotás ezen a területen, hogy a hasára üt egy csapat, és megalkot különböző keretszámokat, majd aztán azt mondja, hogy ezek úgy stimulálnak valamit, aztán valami lesz belőle, addig nem csodálom, hogy arra kényszerül az állam, hogy jelentős tartalékot különítsen el a nem várt eseményekre. De ezek a nem várt események pont a költségvetés tervezési bizonytalanságaiban, nem pedig a nemzetközi állapotban gyökereznek, amire most a kormánypárt megpróbál hivatkozni. Ha elmaradnak az ágazati egyeztetések, ha elmaradnak az adószimulációs vizsgálatok, ha a költségvetés tervezése során a kormány meg sem próbálja modellezni az adócsomagjának a társadalmi és gazdasági kihatását, akkor természetes, hogy egy óriási bizonytalansággal jár a csomag elfogadása.

(13.40)

Ezért van szükség arra, hogy 250 milliárd forintot kivonjanak a magyar gazdaságból. Igaz, hogy korábban több kormánypárti politikus is féltéglával verte a mellét, hogy mennyivel több pénz jut különböző célokra, de gyakorlatilag nem történik egyéb, mint hogy érvényben maradnak a szocialisták megszorító intézkedései, most 250 milliárd forintot vontak ki, és 11 órakor megnéztem Matolcsy és Navracsics urak költségvetésről alkotott jövőképét, abban bizony az szerepel, hogy további 900 milliárd forintos megszorító csomagra készül a kormány.

Tehát, amikor ezt a zsebpénzekre irányuló gyakorlatot, a kormány saját pénzkezelését próbálja olyan módon kiteljesíteni, hogy kivonja a parlament ellenőrzése alól ezeket a pénzeket, a továbbiakban száz- és százmilliárdos tételekben jelentik be az újabb és újabb megszorító intézkedéseket, ezt bizony valahogy helyre kell tenni. Én arra biztatom önöket, hogy Nyikos úr javaslata alapján a költségvetés egyenlegét módosító tételként jelenjen ez meg, és ne a kormány zsebpénzeként, hogy egy önkényes felhasználásra alkalmas pénzösszegként tudjon vele gazdálkodni.

Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)




Felszólalások:  Előző  98  Következő    Ülésnap adatai